Deze folder geeft u informatie over een injectie in het oog. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Wanneer komt u in aanmerking voor een injectie in het oog?

Bij verschillende oogaandoeningen kan de behandeling bestaan uit de toediening van een medicijn middels een ooginjectie.

Meest voorkomend zijn natte macula degeneratie, trombose van een vaatje op het netvlies en vaatproblemen door suikerziekte. In al deze gevallen wordt er door het netvlies het stofje VEGF (vascular endothelial growth factor) aangemaakt. Dit veroorzaakt lekkage van de vaten van het netvlies, waardoor in of onder het netvlies vocht wordt vastgehouden en het netvlies minder goed gaat functioneren.

Door een VEGF-remmer toe te dienen, is deze lekkage af te remmen. Er zijn meerdere medicijnen die het stofje VEGF remmen. In Nederland is bepaald dat Avastin de eerste behandelkeuze is.

Het doel van de behandeling is verdere achteruitgang van het gezichtsvermogen te voorkomen. Echter, volledige stabilisatie of zelfs verbetering wordt met regelmaat gezien. Dit kan van te voren niet voorspeld worden.