Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over macula degeneratie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan in deze folder is beschreven.

Wat is maculadegeneratie?

Het centrale deel van het netvlies wordt de macula (of gele vlek) genoemd. Met dit gedeelte van het netvlies zien we het scherpst. Dit is bijvoorbeeld nodig bij televisie kijken, lezen en het herkennen van gezichten. Bij maculadegeneratie functioneert de macula niet goed waardoor het gezichtsvermogen minder wordt. Ook lijkt het centrum van het gezichtsveld donkerder dan de rest. Hierdoor wordt bijvoorbeeld lezen en het uitvoeren van fijn werk, zoals een draad in een naald krijgen, moeilijker. Het gezichtsveld buiten het centrum vermindert bij maculadegeneratie over het algemeen niet. Maculadegeneratie kan uiteindelijk tot slechtziendheid leiden, niet tot blindheid. Maculadegeneratie kent twee vormen: de droge- en natte maculadegeneratie.

Oorzaak

Maculadegeneratie ontstaat doordat afvalstoffen zich ophopen onder het netvlies en door veranderingen in het pigmentblad onder het netvlies. Dit is de droge maculadegeneratie. Bij natte maculadegeneratie gaan vaten in of onder het netvlies lekken, meestal is dit alleen lekkage van vocht, soms ook bloed. Op oudere leeftijd is de kans groter om maculadegeneratie te krijgen. Ook is de kans groter als iemand te zwaar is of rookt. Mensen met hart- of vaatziekten hebben ook een iets groter risico. Er is ook een verhoogd risico wanneer bepaalde vitamine, mineralen en andere stoffen minder in het voedsel voorkomen. Tot slot gaat het vrijwel altijd bij maculadegeneratie om een erfelijke aanleg.