Deze folder geeft u informatie over een maculagat en de behandeling. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Wat is een maculagat?

Een maculagat is een gaatje in het netvlies. Dit gaatje zit op de plek waar u het scherpst mee ziet (de gele vlek of macula). Ook kan het zo zijn dat het netvlies rondom het gaatje los ligt van de onderlaag, waardoor het minder goed gaat functioneren. Er zijn verschillende stadia van een maculagat. Een beginnend maculagat geeft bijvoorbeeld veel minder klachten dan een volledig maculagat.

Hoe ontstaat een maculagat?

Een maculagat kan spontaan ontstaan en er zijn geen aanwijzingen dat het een erfelijke afwijking is. Binnenin het oog zit een soort gelei dat de ruimte tussen de lens en het netvlies vult; het glasvocht. Bij het ouder worden veranderd de samenstelling van het glasvocht en kan het verschrompelen. Dit is een normale verandering van het oog, maar soms gaat dit proces niet helemaal goed en kan het glasvocht aan de achterkant van het oog aan het netvlies vast blijven zitten. De trekkracht op het netvlies die daardoor ontstaat, kan een gaatje in de macula trekken.