Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over MRSA (Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus). Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

MRSA-dragerschap en behandeling

U krijgt deze folder omdat u de MRSA-bacterie heeft. Dit is een bacterie die ongevoelig is voor behandeling met antibiotica. In deze folder leest u wat MSRA precies is, wat besmetting voor u en uw omgeving betekent, hoe u verspreiding voorkomt en hoe de behandeling eruitziet.

Wat is MRSA?

De bacterie ‘Staphylococcus aureus’ komt voor bij 20 tot 60% van de gezonde personen ter wereld. Soms veroorzaakt deze bacterie een infectie, zoals steenpuisten of geïnfecteerde wonden. Maar ook ernstigere infecties komen voor. Over het algemeen kunnen we deze infecties goed behandelen met gangbare antibiotica. Sommige Staphylococcus aureus zijn echter ongevoelig geworden voor deze antibiotica. Infecties zijn dan moeilijker te behandelen. Deze ongevoelige bacteriën noemen we ‘Meticilline Resistente Staphylococcus aureus’, afgekort MRSA. Vooral in ziekenhuizen kan MRSA zich goed verspreiden en infecties veroorzaken. Dit is de reden dat Nederlandse ziekenhuizen richtlijnen hebben opgesteld met speciale maatregelen om verspreiding van MRSA tegen te gaan.

Waar komt MRSA voor?

MRSA komt meestal voor op de huid en slijmvliezen, denk hierbij aan de binnenkant van de neus, in de keel, in wonden, soms in opgehoest slijm of de urine.

Hoe verspreidt MRSA zich?

MRSA kan zich verspreiden via lichamelijk contact, via speekseldruppeltjes, de lucht door huidschilfers en stofdeeltjes of door het aanraken van voorwerpen en oppervlakken die met MRSA zijn besmet.

Wat als u MRSA heeft?

Als u MRSA heeft, noemen we dat dragerschap. MRSA kan twee vormen aannemen:

  • Kolonisatie met MRSA: de MRSA is onopgemerkt op of in uw lichaam aanwezig zonder ziekte te veroorzaken. U heeft dan geen klachten.
  • Infectie door MRSA: de MRSA geeft ziekteverschijnselen. Deze kunnen lokaal zijn op de plek van bijvoorbeeld een wond of verspreid door het hele lichaam.

Door het intensieve contact tussen u en andere huisgenoten, is er een grote kans dat een andere huisgenoot ook MRSA heeft. Daarom nemen wij vóór uw eventuele MRSA-behandeling bij alle huisgenoten kweken af. Voor een succesvolle behandeling, behandelen wij alle huisgenoten die MRSA-drager zijn tegelijkertijd. Als u MRSA-drager bent en contact heeft met andere zorgverleners/zorginstellingen, dan verzoeken wij u hen op de hoogte te stellen van uw MRSA-dragerschap. MRSA verspreidt zich niet snel tijdens oppervlakkig sociaal contact tussen gezonde personen. U hoeft sociale activiteiten dus niet af te zeggen. Over MRSA in de persoonlijke leefomgeving kunt u veel informatie vinden op www.mrsa-net.nl en https://www.rivm.nl/mrsa . U kunt ook contact opnemen met uw lokale GGD.

Maatregelen in Adrz

Het kan gebeuren dat u wordt opgenomen in Adrz, om een andere reden dan MRSA. Tijdens uw opname nemen wij maatregelen om verspreiding van MSRA te voorkomen. Deze zijn gebaseerd op landelijke richtlijnen. Tijdens de opname wordt u verpleegd in een éénpersoonskamer met een ‘sluis’ in strikte isolatie. U leest meer over de isolatie via https://www.adrz.nl/onderzoeken-behandelingen/strikte-isolatie/. Een sluis is een extra ruimte tussen uw kamer en de gang. Deze sluis zorgt ervoor dat er geen bacteriën direct op de gang terechtkomen. Voor het betreden van de kamer zetten medewerkers een mondneusmasker op en trekken een schort en handschoenen aan. Verpleging in isolatie is mogelijk niet prettig en misschien vindt u de maatregelen vervelend. Toch vragen wij uw begrip voor deze noodzakelijke maatregelen. Deze zijn bedoeld om medepatiënten, medewerkers en bezoekers te beschermen.

Rooming-in en overnachtingsmogelijkheden

Tijdens uw opname is er een speciale regeling voor bezoek dat langdurig bij u op uw kamer blijft, ook buiten de bezoektijden. Dit bezoek komt alleen in aanmerking voor deze regeling onder specifieke voorwaarden:

  • Het bezoek moet op uw kamer blijven.
  • Eten en drinken moeten vooraf worden meegenomen of worden verstrekt door de voedingsdienst van het ziekenhuis.
  • Eten en drinken mag alleen op uw kamer.
  • Het bezoek dat bij u verblijft, maakt uitsluitend gebruik van het sanitair op uw kamer.
  • Voor het verlaten van de eigen of uw kamer moeten de handen worden gedesinfecteerd met handalcohol. Daarna nogmaals in de sluis.
  • Na afloop van de rooming-in moet het bezoek het ziekenhuis via de kortste weg verlaten.

Polikliniekbezoek

Bij polikliniekbezoek is meestal geen sprake van extra maatregelen. Bij bepaalde intensieve ingrepen dragen medewerkers wel een mondneusmasker, schort en handschoenen. U moet het ziekenhuis na het bezoek direct via de kortste weg verlaten. Dat betekent dat u bijvoorbeeld geen koffie kunt gaan drinken in het restaurant van het ziekenhuis.

Behandeling

In Nederland is het mogelijk patiënten met MRSA te behandelen. Niet iedereen met MRSA hoeft te worden behandeld. Dit is een beslissing die u samen met uw arts maakt. Behandeling is bij sommige patiënten niet nodig of zinvol. Wanneer u drager bent van MRSA, kan in overleg met uw (huis)arts worden besloten om wel uw dragerschap te behandelen. Hiervoor wordt u mogelijk doorverwezen naar de MRSA-polikliniek van de internist-infectioloog in Adrz. Bij uitzondering schrijft uw behandeld arts/huisarts zelf de behandeling voor in overleg met een arts-microbioloog.

De dragerschapsbehandeling bestaat meestal uit de volgende onderdelen:

  • Antibiotica in de vorm van neuszalf en tabletten of capsules.
  • Wassen van het lichaam en de haren met een desinfecterende zeep.
  • Wasadvies voor kleding en beddengoed.

MRSA-vrijverklaring

U kunt MRSA spontaan kwijtraken of middels een behandeling. Als u voldoende negatieve (’geen MRSA gevonden’) kweken heeft, kunt u MRSA-vrijverklaard worden. U krijgt kweeksets thuisgestuurd om MRSA-kweken af te nemen. U begint hiermee 48 uur na de behandeling. U neemt drie kweeksets af met tussenpozen van een week. Als in deze drie kweeksets geen MRSA bij u is aangetroffen, krijgt u een voorlopige MRSA-vrijverklaring. De signalering/label in uw dossier wordt omgezet, waardoor u niet meer in isolatie hoeft. Gedurende een jaar wordt u dan nog gevolgd door middel van twee kweken na twee en twaalf maanden. Zijn ook deze kweeksets negatief (geen MRSA), dan krijgt u een definitieve MRSA-vrijverklaring. De afdeling Infectiepreventie binnen Adrz coördineert en volgt uw kweken op.

Registratie

Als u MRSA heeft, maken wij een aantekening in uw digitale dossier. Ziekenhuismedewerkers zien dit als zij uw patiëntgegevens bekijken, zodat zij direct weten dat strikte isolatie nodig is. Ook brengen wij uw behandelend arts en huisarts op de hoogte.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met uw behandelend arts of verpleegkundige. Voor algemene vragen over MRSA kunt u contact opnemen met Infectiepreventie via 088 125 44 50. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.