Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over een netvliesloslating (ablatio retinae). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

1 op de 10.000 mensen

Het netvlies bevindt zich aan de achterzijde van het oog. Een netvliesloslating komt jaarlijks ongeveer bij 1 op de 10.000 mensen voor. Een netvliesloslating dient altijd behandeld te worden.

Oorzaken

Een netvliesloslating kan op elke leeftijd optreden, maar bij ouderen is het risico groter. Ook mensen met bijziendheid of mensen met een netvliesloslating in de familie lopen meer risico. Soms is een ongeval de aanleiding, bijvoorbeeld een klap of een bal op het oog. Binnenin het oog zit een soort gelei dat de ruimte tussen de lens en het netvlies vult; het glasvocht. Bij het ouder worden veranderd de samenstelling van het glasvocht en kan het verschrompelen. Dit is een normale verandering van het oog, maar soms gaat dit proces niet helemaal goed en kan het glasvocht aan de achterkant van het oog aan het netvlies vast blijven zitten. De trekkracht op het netvlies die daardoor ontstaat, kan een gaatje of scheurtje in het netvlies trekken.

Als er eenmaal een gaatje of scheurtje ontstaan is, kan er vloeistof achter het netvlies komen. Dit noemen we een netvliesloslating; dat deel van het netvlies dat losgelaten is, kan niet goed meer functioneren.