Deze folder geeft u informatie over de voorbereiding en de zorg tijdens en na de plaatsing van de PEC-sonde. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Wat is een PEC-sonde?

PEC-staat voor Percutane Endoscopische Colostomie. Percutaan betekent ‘door de huid’. Endoscopisch is dat met een soepele bestuurbare slang (endoscoop) een onderzoek in het maagdarmstelsel gedaan wordt. Colostomie colo staat voor colon (dikke darm) en stomie is een opening die van de darm(colon) naar de buikwand toe gemaakt wordt. Het uiteinde van de PEC-sonde is voorzien van een afsluitbaar systeem om laxeermiddel of medicijnen toe te kunnen dienen. Zie onderstaande afbeeldingen. De PEC-sonde blijft op zijn plaats zitten omdat een schijf(fixatieplaat)van de PEC-sonde tegen de dikke darmwand zit en de andere fixatieschijf op de buikwand zit geklemd. Zie onderstaande
afbeeldingen.

 

Waarom een PEC-sonde?

De reden waarom bij u een PEC geplaatst wordt, heeft u besproken met uw arts. Het kan zijn dat u, bij ernstige obstipatie, niet reageert op behandelingen met laxeermiddelen en of het spoelen via de anus (retrograad). Via de PEC kan dan op een natuurlijke manier (antegraad) de darm gespoeld worden. Een andere reden kan zijn om de darm te ontluchten als uw darm geregeld erg uitgezet is door lucht. Soms kan een PEC nodig zijn om de darm vast te zetten aan de buikwand ter voorkoming van opnieuw een afsluiting in uw darm door een steeldraai (volvulus). Het plaatsen van een PEC-sonde kan een darmoperatie voorkomen.