Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over de percutane galwegdrain (PTC-drain). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Wat is een PTC-drain?

Een percutane galwegdrain (PTC-drain) is een slangetje (drain) dat via de huid (percutaan) in de galweg wordt gebracht. De internist heeft met u de reden voor het plaatsen van een PTC-drain besproken. Een PTC-drain wordt geplaatst wanneer er een verstoorde afvloed is van gal. Om verschillende redenen kan het voorkomen dat er geen gal meer via de galwegen naar de dunne darm loopt. Het gevolg daarvan is dat bij u de stoffen die normaal via de gal naar de darm worden gestuurd in het bloed terecht komen. U kunt hierdoor geel worden en last krijgen van jeuk.

Zodra het slangetje in de galweg geplaatst is, kan de gal in het zakje van de drain aflopen en komt het niet meer in uw bloed terecht. Dit wordt een afhangende drain genoemd. Soms wordt een drain geïnternaliseerd, dit betekent dat het slangetje dat in de galgang ligt wordt doorgeschoven tot in de darm zodat het gal weer in de darm kan aflopen. Als het slangetje doorgeschoven is tot in de darm, heeft u geen zakje nodig en wordt de drain afgesloten met een steriel dopje. Uw drain kan op twee manieren zijn gefixeerd: door middel van een doorzichtige foliepleister of een vlinderpleister. Vaak is de drain ook bij de insteekopening vastgehecht aan de huid.

De procedure wordt uitgevoerd op de afdeling Radiologie door een radioloog met assistentie van een radiologisch laborant. In de meeste gevallen zal de procedure onder sedatie uitgevoerd worden en zal er tevens een sedatiepraktijkspecialist aanwezig zijn. In een enkel geval zal het niet mogelijk zijn om de procedure onder sedatie uit te voeren. U wordt hiervan op de hoogte gebracht.

Als de procedure onder sedatie plaatsvindt is het belangrijk dat u ook de folder Propofolsedatie doorneemt.