Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over het proctologie spreekuur (spreekuur voor anale ongemakken). Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u anders kan zijn dan beschreven.

Veelvoorkomend probleem

Tijdens het proctologie spreekuur worden anale ongemakken besproken. Bijvoorbeeld aambeien, kloofjes bij de anus, huidaanhangsels en fistels. Anale ongemakken komen vaak voor. Ze kunnen veel last in het dagelijks leven. Deze ongemakken zijn over het algemeen vrij eenvoudig te verhelpen. De drempel om een afspraak te maken is voor veel mensen hoog. U kunt bij ons verzekerd zijn van een zeer toegewijd team met ervaren proctologisch chirurgen.

Spreekuur

Tijdens uw bezoek heeft u eerst een gesprek met de arts, waarbij wordt nagegaan wat uw klachten zijn. Over het algemeen zullen het onderzoek en de behandeling meteen plaatsvinden. In sommige gevallen vindt eerst nog een gesprek plaats op de polikliniek. Het is ook mogelijk dat er vervolgonderzoeken nodig zijn. Dat zal dan direct voor u worden geregeld.

Ons team werkt samen met gespecialiseerde bekkenbodemfysiotherapeuten en er zijn nauwe contacten met behandelteams van de gynaecologen, urologen en maag-darm-leverartsen in Adrz.

Onderzoek

Het onderzoek wordt op uw linkerzijde uitgevoerd, waarbij u uw knieën heeft opgetrokken. De arts kijkt naar de anus en eventuele afwijkingen rond de anus. Wanneer nodig wordt het laatste stukje van de darm met de vinger en eventueel een kijkinstrument (proctoscoop) onderzocht. Dit geeft een drukkend gevoel en is voor sommige mensen een vervelende ervaring. Hoe beter u zich kan ontspannen hoe minder vervelend het onderzoek is. Geef het aan als het onderzoek pijnlijk is.

Soms wordt weefsel weggenomen voor verder onderzoek. Met dit onderzoek kan slechts de laatste 10 cm van de endeldarm worden beoordeeld. Hogerop aanwezige darmafwijkingen kunnen met dit onderzoek niet worden beoordeeld of uitgesloten.