Deze folder geeft u informatie over een behandeling met een Qutenzapleister. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Doel behandeling

Deze behandeling is bedoeld voor volwassenen met zenuwpijn aan de buitenzijde van het lichaam. Dit wordt ook wel perifere neuropathische pijn genoemd. Qutenza is een huidpleister die een hele hoge dosis capsaïcine bevat, een stofje dat in hete pepers zit, zoals Spaanse peper en chilipeper). Bij zenuwpijn zijn de zenuwen in de huid overprikkeld, waardoor vaak een branderige of schietende pijn, pijn bij aanraken, overgevoeligheid voor warmte of kou en tintelingen ontstaan. De capsaïcine in de pleister bindt zich aan beschadigde zenuwcellen in de huid en zorgt ervoor dat ze langdurig minder gevoelig worden voor pijn. Hierdoor worden er minder pijnprikkels doorgegeven aan de hersenen en ervaart u pijnvermindering. De Qutenzapleister kan in combinatie met andere pijnstillende medicatie worden gebruikt.

Verloop behandeling

De pijnverpleegkundige tekent allereerst het pijnlijke gebied af met een markeerstift. Een teveel aan haar in het te behandelen gebied (bijvoorbeeld borsthaar) wordt afgeknipt, zodat de pleister goed contact kan maken met de huid. Hierna volgt de behandeling met de Qutenzapleister. De pijnverpleegkundige plakt de pleister op het afgetekende gebied. Deze blijft 30-60 minuten zitten. Daarna verwijdert de verpleegkundige de pleister weer en wordt de huid schoongemaakt met een reinigingsgel en water. Houd er rekening mee dat u in totaal 3-4 uur in het ziekenhuis bent.