Deze folder geeft u informatie over verschillende brilafwijkingen, ook wel refractieafwijkingen genoemd. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Wat zijn refractieafwijkingen?

Om scherp te kunnen zien, moeten lichtstralen precies op 1 punt op het netvlies vallen, achter in het oog. Bij een oog zonder sterkte zorgt de breking van het licht door het hoornvlies en de lens ervoor, dat bij het zien in de verte een scherp beeld ontstaat op het netvlies. Om nabij scherp te kunnen zien moet het oog scherpstellen, dit wordt ook wel accommoderen genoemd. Als de breking van het hoornvlies en de lens niet goed in verhouding zijn met de lengte van het oog, vallen de lichtstralen niet goed op het netvlies van het oog en is er een verstrooid/niet scherp beeld te zien. Dit wordt ook wel een refractie- of brilafwijking genoemd.

Myopie

Myopie of te wel bijziendheid kan veroorzaakt worden door 2 dingen. Een te sterk brekend vermogen door het hoornvlies of de lens. Of een te grote oogaslengte, het oog is te lang. Bij myopie is het beeld wat te zien is in de verte onscherp, omdat het beeld van een voorwerp voor het netvlies valt. Als men dan dichtbij kijkt wordt dit beeld wel scherp. Dit is waarom men spreekt van bijziendheid. Myopie ontstaat meestal in de groei bij kinderen die hier aanleg voor hebben en onder invloed van omgevingsfactoren, zoals veel nabijwerk.