Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over sigmoïdscopie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Wat is een sigmoïdscopie?

Tijdens een sigmoïdscopie wordt er met een scoop, dit is een buigzame soepele bestuurbare slang, gekeken in de endeldarm(rectum) en het sigmoïd (S-vormige deel van de dikke darm). Deze scoop wordt via de anus ingebracht en het aldus verkregen beeld wordt op een monitor zichtbaar gemaakt. Zo kunnen afwijkingen opgespoord of uitgesloten worden, bijvoorbeeld ontstekingen, bloedingen, poliepen, gezwellen, divertikels (dat zijn uitstekingen van de darm). Tijdens het onderzoek worden soms foto’s van de inwendige darm gemaakt.

Kleine ingrepen

Met de scoop kunnen kleine ingrepen uitgevoerd worden bijvoorbeeld: stukjes weefsel (biopten),poliepen verwijderen of bepaalde afwijkingen wegbranden. Deze ingrepen zijn niet pijnlijk. Het onderzoek zelf kan wel pijnlijk zijn, doordat:

  • Via de scoop lucht wordt ingeblazen, zodat de darm beter bekeken kan worden.
  • De darm veel of weinig bochten heeft die gepasseerd moeten worden. De vele of weinig bochten is per mens verschillend.
  • Er gedurende het onderzoek soms op uw buik geduwd wordt om het onderzoek beter te laten verlopen. Dit kan vervelend voor u zijn.

Sedatie

In principe is het onderzoek goed te verdragen echter kan het soms wenselijk zijn om toch sedatie/pijnbestrijding te geven omdat een specifieke behandeling tijdens de sigmoïdscopie te pijnlijk of te belastend is. Indien de sedatie nodig is, zal de arts dit dan ook van tevoren met u bespreken.

In verband de te geven sedatie mag u tot zes uur voor het onderzoek niets meer eten of drinken en tot twee uur voor het onderzoek mag u nog beperkt kleine slokjes water drinken.

Medicijnen mag u tot voor twee uur van het onderzoek innemen met een slokje water. “Puffer”(inhalatiemedicatie) voor de longen mag u gewoon doorgebruiken zoals u gewend bent. De gegeven sedatie kan u slaperig maken en ook kan u minder alert reageren daarom mag u de eerste 24 uur niet zelfstandig deelnamen aan het verkeer (ook niet met de fiets of openbaar vervoer). Dus regel vooraf iemand, die u na het onderzoek naar huis kan brengen. Zie ook de sedatiefolder.

De dag van het onderzoek

Voorbereiding

Het gaat er bij de voorbereiding om dat er geen ontlasting in de dikke darm zit, zodat de arts de darmwand goed kan bekijken.

Een dag voor het onderzoek

De voorbereiding start om 18.00 uur met het innemen van twee tabletten Bisacodyl.

Op dag: _________________________________________

Datum: _______________________________________

U mag gewoon eten, maar wel vezelarm.

De dag van het onderzoek

Dag: _________________________________________

Datum: _______________________________________

Voorafgaand aan een sigmoïdoscopie vindt een reiniging van de darm plaats. De voorbereiding gaat met behulp van twee klysma’s. Die krijgt u op de afdeling waar u verwacht wordt.

Praktische tips

  • Trek gemakkelijke kleding aan.
  • Neem een extra ondergoed mee.
  • Stop 14 dagen voor het onderzoek met staaltabletten.
  • Overleg met uw arts als u antistolling gebruikt.
  • Overleg met uw arts als u een pacemaker of ICD heeft.
  • U mag 72 uur voor aan het onderzoek geen maag- en/of darmfoto’s laten maken.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op de linkerzijde. Via de anus wordt de scoop in de darm gebracht en opge­voerd. Om de darm te ontplooien en een goed zicht te krijgen wordt, via de scoop, lucht ingeblazen. Door het opvoeren van de scoop en het inblazen van lucht kan de darmwand worden uitgerekt en kunnen krampen optreden, die als pijnlijk kunnen worden ervaren. Ook kan een gevoel van aandrang optreden. Geneer u niet om de ingeblazen lucht te laten ontsnap­pen. Bij ophouden van de lucht neemt de kramp toe. Tijdens het terugtrekken van de scoop wordt het slijmvlies nauwkeurig geïnspecteerd.

Duur van het onderzoek

De voorbereiding duurt ongeveer dertig minuten. Het onderzoek neemt tien tot twintig minuten in beslag. Als tijdens het onderzoek poliepen worden verwijderd, kan het langer duren.

Na het onderzoek

In principe mag u na het onderzoek naar huis. Behalve als u sedatie/pijnbestrijding heeft gekregen. Dan wordt u nog een uur na-bewaakt.

De uitslag van het onderzoek

De arts die het onderzoek heeft gedaan, bespreekt met u direct na afloop de bevindingen. De uitslag van eventueel weefselonderzoek is echter niet meteen beschikbaar. In principe bespreekt uw behandelend arts, die het onderzoek heeft aangevraagd, de resultaten van het onderzoek en de eventuele behandeling met u.

Complicaties

Een sigmoïdscopie is een veilig onderzoek, waarbij zelden complicaties optreden. Wanneer bij u poliepen of stukjes weefsel (biopten) zijn verwijderd, kan het zijn dat u wat bloed verliest, dat kan nog tot twaalf uur na het onderzoek. Bij veel bloedverlies of als het bloeden aanhoudt, moet u contact opnemen met het ziekenhuis.  Het telefoonnummer is 088 125 00 00.

Wanneer er zeer hevige buikpijn optreedt, ook wanneer dat nog de volgende ochtend is, neem dan zo snel mogelijk contact op met de arts die de scopie uitvoerde of het ziekenhuis. Er kan namelijk een scheurtje of gaatje in de darm zijn ontstaan. Er bestaat dan de mogelijkheid dat u opgenomen moet worden en eventueel geopereerd moet worden.

Vragen over het onderzoek

Heeft u nog vragen over dit onderzoek? Neem dan contact op met de afdeling waar u verwacht wordt. Als u opgenomen bent zijn arts en verpleegkundige op de verpleegafdeling waar u met eventuele vragen terecht kunt.

  • Polikliniek Interne geneeskunde:  088 125 45 49
  • Afdeling SBA: 088 125 52 50

Als er tussen de datum wanneer de afspraak is gemaakt en de datum van de behandeling er verandering in uw gezondheid opgetreden zijn zoals bv. dat u moet starten met bloedverdunners of een pacemaker of ICD krijgt dan 088 125 5250 bellen. Dit nummer kunt u ook bellen als er dringende reden zijn om niet naar uw afspraak te komen.  Hierdoor kan er dan een andere patiënt in uw plaats gepland worden.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de Scopie Behandel afdeling via 088 125 52 50. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier. Annuleren moet tenminste 24 uur voor het onderzoek. In uw plaats helpen we graag een andere patiënt.

Informatie over uw onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op:

Datum: ________________________________________

Tijd: ___________________________________________

Afdeling: _______________________________________

Locatie: ________________________________________

Naam specialist: _________________________________