Deze folder geeft u informatie over een sigmoïdscopie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Wat is een sigmoïdscopie?

Tijdens een sigmoïdscopie wordt er met een colonscoop, dit is een buigzame soepele slang die bestuurbaar is, gekeken in de dikke darm. Deze scoop wordt via de anus ingebracht en het aldus verkregen beeld wordt op een monitor zichtbaar gemaakt. In principe wordt de endeldarm (rectum) en het sigmoïd (s-vormig deel van de dikke darm) bekeken. Soms, als dit mogelijk is, het transversum (het gedeelte in de bovenbuik). Zo kunnen afwijkingen opgespoord of uitgesloten worden, bijvoorbeeld ontstekingen, bloedingen, poliepen, gezwellen, divertikels (dat zijn uitstekingen van de darm). Tijdens het onderzoek worden soms foto’s van de inwendige darm gemaakt.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op de linkerzijde. Via de anus wordt de endoscoop in de endeldarm gebracht en opgevoerd. De arts kan daarbij de endoscoop besturen. Om de darm te ontplooien en een goed zicht te krijgen wordt, via de endoscoop, lucht ingeblazen. Door het opvoeren van de endoscoop en het inblazen van lucht kan de darmwand worden uitgerekt en kunnen krampen optreden die als pijnlijk kunnen worden ervaren. Ook kan een gevoel van aandrang optreden. Geneer u niet om de ingeblazen lucht te laten ontsnappen. Bij ophouden van de lucht neemt de kramp toe. Tijdens het terugtrekken van de scoop wordt het slijmvlies nauwkeurig geïnspecteerd.