Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over een sympathicusblokkade (lumbaal en thoracaal). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Algemene informatie

Bij een sympathicusblokkade behandelt de anesthesioloog/pijnarts met behulp van een of meerdere naalden een zenuwbaan van het onwillekeurige (sympathische) zenuwstelsel. De zenuwbaan loopt aan de voorzijde van de wervelkolom ter hoogte van de lendenwervels onder in de rug of ter hoogte van de borstwervels hoger in de rug. Het doel van de behandeling is de doorbloeding te verbeteren. Meestal vermindert de pijn en voelt het lichaamsdeel warmer aan.

Lumbale en thoracale sympathicusblokkade

Een sympathicusblokkade kan op twee manieren worden toegepast: lubaal en thoracaal. Een lumbale sympathicusbehandeling wordt vooral toegepast bij complex regionaal pijnsyndroom aan het been, circulatiestoornissen van het been en bepaalde zenuwpijnen. Een thoracale sympathicusbehandeling wordt vooral toegepast bij circulatiestoornissen in armen, handen en vingers, bij complex regionaal pijnsyndroom en bij bepaalde zenuwpijnen.