Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over een synacthentest (onderzoek bijnier). Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

De bijnieren liggen in de buurt van de nieren. Ze produceren verschillende hormonen, waaronder het hormoon ‘cortisol’. Cortisol zorgt er onder andere voor dat de bloeddruk en het bloedsuikergehalte op peil blijven. In stresssituaties wordt door de bijnier extra cortisol aangemaakt. De bijnierschors wordt gestimuleerd om cortisol aan te maken door het hormoon ‘adrenocorticotroophormoon’ (ACTH). ACTH wordt geproduceerd en afgegeven door de hypofyse, die aan de basis van de hersenen ligt. Wanneer de werking van de bijnierschors afneemt, is het cortisolgehalte in het bloed verlaagd. Het onderzoeken van de oorzaak van dit tekort doen we met de synacthentest.

Een tekort aan cortisol kan verschillende oorzaken hebben. Het doel van de synacthentest is het vaststellen wat de reden is van het tekort. Bij de synacthentest krijgt u synthetisch ACTH toegediend. Onder normale omstandigheden zorgt dit ACTH ervoor dat uw bijnieren worden gestimuleerd tot de productie van het hormoon cortisol. Op deze manier krijgt de arts inzicht in uw bijnierfunctie.

Dag van de behandeling

Voorbereiding onderzoek

  • Op de ochtend van de test mag u een licht ontbijt nuttigen.
  • Overleg met uw behandelend arts of u wel of niet uw medicijnen in mag nemen.
  • Trek op de dag van de test makkelijk zittende kleding aan.

De behandeling

’s Ochtends meldt u zich op de dagbehandeling Interne Geneeskunde voor het onderzoek. Het onderzoek duurt een aantal uur. Tijdens het onderzoek ligt u op een bed. U krijgt een infuusnaald in uw arm. Via het infuus krijgt u het medicijn synacthen toegediend. Ook wordt via het infuus bloed afgenomen met tussenpozen van een halfuur. Dit doen we om het cortisolgehalte te meten. Dit is niet pijnlijk. Na de test wordt het infuus verwijderd.

Het middel synacthen geeft geen bijwerkingen.

Na de behandeling

Na het onderzoek kunt u zelf met de auto of het openbaar vervoer naar huis. De uitslag krijgt u van uw behandelend arts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de afdeling Interne Geneeskunde via: 088 125 44 95. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.