Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over een synacthentest (onderzoek bijnier). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Tekort aan cortisol

De bijnieren liggen in de buurt van de nieren. De bijnieren, produceren verschillende hormonen, waaronder het hormoon ‘cortisol’. Cortisol zorgt er onder andere voor dat de bloeddruk en het bloedsuikergehalte op peil blijven. In stresssituaties wordt door de bijnier extra cortisol aangemaakt. De bijnierschors wordt gestimuleerd om cortisol aan te maken door het hormoon ‘adrenocorticotroophormoon’ (ACTH). ACTH wordt geproduceerd en afgegeven door de hypofyse, die aan de basis van de hersenen ligt. Wanneer de werking van de bijnierschors afneemt, is het cortisolgehalte in het bloed verlaagd. Het onderzoeken van de oorzaak van dit tekort doen we met de synathentest.

Doel synacthentest

Een tekort aan cortisol kan verschillende oorzaken hebben. Het doel van de synacthentest is het vaststellen wat de reden is van het tekort. Bij de synacthentest krijgt u synthetisch ACTH toegediend. Onder normale omstandigheden zorgt dit ACTH ervoor dat uw bijnieren worden gestimuleerd tot de productie van het hormoon cortisol. Op deze manier krijgt de arts inzicht in uw bijnierfunctie.