Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

De folder geeft informatie over de thuistoediening Zoledroninezuur. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Vanaf heden komen sommige Adrz-patiënten in aanmerking om het infuus met botversterkers thuis te krijgen. Deze informatie geldt niet voor de patiënt met borstkanker.

Achtergrond

In gezonde botten zijn met name twee soorten cellen actief: cellen die bot aanmaken (osteoblasten) en cellen die bot afbreken (osteoclasten). Normaal bestaat er een evenwicht tussen beide soorten cellen. Bij uitzaaiingen in de botten kunnen door de kankercellen stoffen worden aangemaakt die de werking van de botafbrekende cellen versterken. Uw botstevigheid wordt dan aangetast. Hierdoor kan pijn in de botten optreden en kunnen botbreuken ontstaan. Ook het calcium in het bloed (hoeveelheid kalk) kan te hoog worden. Door woekering van plasmacellen in het beenmerg bij de ziekte Multiple myeloom kunnen verder de botten worden aangetast. Het beenmerg is immers aanwezig in de botten.
Door de ziekte kunnen daarnaast de botten brozer worden met verhoogd risico op botbreuken of wervelinzakking.