Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over een triggerpointbehandeling. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Algemene informatie

Een triggerpoint is een overgevoelig punt in één of meer spieren en/of het bindweefsel. Het is eigenlijk een pijnlijke spierknoop en wordt ook wel myofasciaal pijnsyndroom genoemd. De klachten bestaan uit een combinatie van pijn, spierspasmen, gevoeligheid, stijfheid, bewegingsbeperking en vermoeidheid. De pijn wordt vaak op één bepaalde plek gevoeld en kan dan met één vinger worden aangewezen. Soms is er sprake van pijn in een groter gebied rond de pijnlijke plek. Vaak zijn er dan meerdere triggerpoints. De pijn verergert door op zo’n triggerpoint te drukken. De triggerpoints kunnen overal in het lichaam voorkomen, maar zitten meestal in de schoudergordel, de nek, de lage rug, het bekken of de heupen.

Resultaat

Pas na enkele weken is het zinvol om het resultaat van de behandeling te beoordelen. Het is echter goed mogelijk dat u al eerder een gunstig effect op de pijnklachten merkt. Soms is een aanvullende behandeling noodzakelijk.