Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Onderstaande folder geeft u informatie over het verwijderen van de baarmoeder en/of eierstokken. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Redenen voor verwijdering van de baarmoeder

Er zijn ‘harde’ en ‘zachte’ redenen voor een verwijdering van de baarmoeder. Een kwaadaardige aandoening of klachten die zich niet (meer) op een andere manier laten behandelen, vormen harde redenen. Bij een goedaardige afwijking spreken we van een zachte reden, verwijdering van de baarmoeder is dan niet per se noodzakelijk.

Herstel na de operatie

Sommige vrouwen zijn na zes weken hersteld, bij anderen vergt het een half jaar of nog langer voordat zij zich weer ‘de oude’ voelen. De eerste zes weken na de operatie mag u niet zwaar tillen. Lichtere werkzaamheden zoals koken kunt u geleidelijk aan weer doen. Vrouwen die buitenshuis werken wordt geadviseerd zes weken niet te werken. De eerste weken kunt u nog wat bloed of bruinige afscheiding verliezen. Als het meer is dan bij een normale menstruatie, neemt u contact opnemen met uw huisarts. Het is beter als er de eerste zes weken niets in de schede komt, ook vrijen is niet toegestaan. In principe komt u na zes weken op controle.