Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Vitamine D, een vetoplosbare vitamine, is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Daarnaast is vitamine D nodig om botontkalking zoveel mogelijk te beperken, en daarmee het risico van osteoporose op latere leeftijd te verminderen. Vitamine D speelt ook een rol bij de werking van de spieren. Verder is vitamine D van belang is voor een goede werking van het immuunsysteem.

Bronnen van vitamine D

Veel mensen krijgen voldoende vitamine D binnen via de zon en voeding. Het lichaam maakt zelf vitamine D aan. De aanmaak vindt plaats in de huid wanneer de zon er op schijnt. Het advies is om elke dag een kwartier tot een half uur tussen 11.00 uur en 15.00 uur met hoofd en handen onbedekt in de zon te zijn. Daarnaast krijgt u vitamine D binnen via de voeding. Vitamine D komt voor in een aantal dierlijke producten. Vooral vette vis, zoals haring, zalm en makreel bevatten veel vitamine D. Daarnaast leveren vlees en eieren ook vitamine D, maar minder dan vette vis. Verder zijn er maar weinig voedingsmiddelen waar van zichzelf vitamine D in zit. Daarom wordt in Nederland extra vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en vloeibare bak- en braadmargarine echter niet in olie. In roomboter zit van nature vitamine D, maar veel minder dan toegevoegd wordt aan de margarines en halvarines. Flesvoeding voor baby’s, opvolgmelk en groeimelk bevatten ook extra vitamine D.

Wanneer is extra vitamine D nodig?

Sommige groepen mensen hebben meer vitamine D nodig dan ze uit zonlicht en voeding kunnen halen. Bij jonge kinderen is aangetoond dat een vitamine D-supplement het risico op rachitis vermindert en voor ouderen het risico op vallen en botbreuken kleiner maakt. Voor zwangere vrouwen vermindert het de kans op een kind met een te laag geboortegewicht. Ook mensen met een getinte of donkere huid hebben extra vitamine D nodig omdat zij minder vitamine D aanmaken uit zonlicht. Als u niet vaak in de zon komt heeft u ook extra vitamine D nodig.