Deze folder geeft u informatie over voedingsadviezen bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Er zijn veel overeenkomsten tussen de klachten en behandeling van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Toch zijn er ook een aantal belangrijke verschillen tussen de beide chronische darmontstekingen.

Ziekte van Crohn

Bij de ziekte van Crohn komen de ontstekingen in het hele maagdarmkanaal voor en kunnen gezonde delen afwisselen met gebieden die ontstoken zijn. De ontstekingen kunnen tot diepere lagen van de darmwand doordringen. Hierdoor kunnen diepe zweren en zogenaamde fistels ontstaan wat leidt tot meer littekenweefsel. Dit kan vernauwingen in de darm en verklevingen tot gevolg hebben.

Colitis ulcerosa

Bij colitis ulcerosa komen de ontstekingen vaak in een aaneengesloten gebied in de dikke darm voor en beperken zich tot de slijmvlieslaag. Er kunnen hierdoor alleen oppervlakkige zweren ontstaan. Bij colitis ulcerosa ontstaan geen verklevingen en vrijwel nooit vernauwingen.