Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

In deze folder leest u informatie over voeding en gezond eten dat extra belangrijk is voor mensen met diabetes. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Voedingstherapie helpt

Diabetes wordt in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Voedingstherapie bevordert een goede bloedglucoseregulatie, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en helpt complicaties te voorkomen of uit te stellen.

Wat is diabetes?

Om te kunnen begrijpen hoe diabetes ontstaat, volgt er eerst een uitleg over het op peil houden van de bloedglucosewaarden bij een gezond persoon. Wanneer u een product dat koolhydraten bevat eet of drinkt, worden in de maag en darmen de koolhydraten afgebroken tot glucose met behulp van het hormoon insuline. Insuline wordt geproduceerd in de alvleesklier. Glucose wordt daarna vanuit de darmen opgenomen in het bloed. Het zorgt ervoor dat glucose uit het bloed kan worden opgenomen in de lichaamscellen, waar het vervolgens gebruikt wordt als brandstof voor het lichaam. De werking van insuline is te vergelijken met een sleutel. Insuline opent de lichaamscel, zodat glucose naar binnen kan gaan.

Diabetes mellitus is een metabole stofwisselingsziekte, die gepaard gaat met een verhoogde glucosespiegel van het bloed. Dit wordt veroorzaakt door stoornissen in de afgifte en werking van insuline. Een deel van de glucose wordt door de nieren via de urine uitgescheiden. Het grootste deel blijft achter in het bloed. Een te hoge bloedglucosewaarde geeft klachten zoals: dorst, veel drinken, veel moeten plassen, moeheid, jeuk en verminderd gezichtsvermogen. Diverse klachten en complicaties kunnen de kwaliteit van leven van mensen met diabetes nadelig beïnvloeden. De twee meest voorkomende vormen van diabetes zijn: diabetes type 1 en type 2.

Energie- en eiwitrijke voeding met diabetes mellitus

In geval van ziekte, behandeling of een operatie is er vaak een verhoogde behoefte aan energie en  eiwitten. Bij dit dieet geldt dat alles mag, rekening houdend met de richtlijnen van goede voeding en  uw diabetes. Vaak is er sprake van gewichtsverlies. U valt af doordat u minder energie (calorieën) tot u neemt of uw lichaam als gevolg van ziekte meer energie (calorieën) nodig heeft. Energie is een andere naam voor brandstof. In voeding leveren vetten en koolhydraten energie en belangrijke voedingsstoffen, die nodig zijn om te kunnen bewegen, werken, denken en om het lichaam warm te houden. De volledige richtlijnen over energie- en eiwitrijke voeding met diabetes mellitus vindt u hier.