Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over de voorbereiding op een niertransplantatie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

U heeft van uw behandelend nefroloog gehoord dat u mogelijk in aanmerking komt voor niertransplantatie Bij een niertransplantatie wordt een goed functionerende nier van een donor in de ontvanger geplaatst. Deze donornier kan afkomstig zijn van een levende donor (bijvoorbeeld een familielid) of van een overleden donor.

Een niertransplantatie is een ingreep met risico’s. Daarom zijn voorbereidende onderzoeken nodig. Ook psychosociaal heeft een niertransplantatie gevolgen. Hierover gaat u gesprek met een maatschappelijk werker. In dit gesprek wordt kort ingegaan op de motivatie voor een niertransplantatie, de mogelijke psychosociale gevolgen en de vergoedingsmogelijkheden via de ziektekostenverzekering.

In Nederland worden niertransplantaties in academische ziekenhuizen uitgevoerd. Adrz werkt vooral samen met het dichtstbijzijnde transplantatiecentrum, het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.