Deze folder geeft u informatie over te vroeg geboren kinderen. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Houvast in de nieuwe situatie

In de eerste maanden kunnen te vroeg geboren kinderen anders reageren dan op tijd geboren kinderen. Het is fijn om hier iets meer over te weten. Door wat te vertellen over het gedrag van te vroeg geboren kinderen willen wij u houvast bieden in deze nieuwe situatie. Het is belangrijk om de signalen die uw baby al vanaf de geboorte in staat is te geven te leren kennen en begrijpen. Door goed naar uw kind te kijken, naar zijn/haar specifieke gedrag, kunt u veel over hem/haar leren. Door bij uw kind te zijn, met hem/haar te praten en hem/haar vast te houden, gaat hij/zij u beter leren kennen.

Het vader en moedergevoel

Voor veel ouders brengt de geboorte van een te vroeg geboren kind veel zorgen met zich mee. Vragen als: ”Blijft mijn kindje wel leven?” en “Komt alles goed?” maken dat blijdschap vaak vermengd is met bezorgdheid. Uw kindje ligt in de couveuse aan allerlei snoertjes en slangetjes. Bovendien zorgen er zoveel andere mensen voor uw kind, dat u misschien helemaal niet het gevoel heeft dat het kind in de couveuse wel uw kind is. Dat vader of moedergevoel wordt niet tegelijkertijd met uw kind geboren. Het is een band die moet groeien doordat u uw kind verzorgt.

Het kind heeft al in de baarmoeder contact met moeder, door het herkennen van haar stem. Eenmaal geboren zijn ouders een vaste factor, het kind kan op hen rekenen en zo vertrouwen krijgen in de wereld. Tijdens de verzorging of medische handelingen kunt u uw kind helpen door hem/haar te troosten, door een fopspeen te geven of iets vast te laten houden.