Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Spreekuurlocaties

Goes, Vlissingen en Zierikzee

Aandachtsgebieden

  • Cataract
  • Kinderoogheelkunde
  • Ooglidchirurgie
  • Voorsegmentsafwijkingen

Opleiding

Dokter Jongman volgde de opleiding geneeskunde aan het Erasmus MC in Rotterdam. De opleiding tot oogarts volgde hij in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Tijdens het laatste jaar van de opleiding voltooide hij een fellowship kinderoogheelkunde en specialiseerde hij zich in afwijkingen van het voorsegment (hoornvlies, lens) van het oog.

Werkervaring

  • Vanaf 2015 werkzaam in Adrz
  • Voorzitter vakgroep Oogheelkunde

Sinds 2016 houdt dokter Jongman zich bezig met het totale pakket aan oogheelkundige zorg in het Adrz. Zijn voornaamste aandachtsgebieden zijn kinderoogheelkunde en voorsegmentsafwijkingen.

Persoonlijk

Voor nauwkeurigheid van de lensmeting en visuswinst na een staaroperatie scoren we boven het landelijk gemiddelde, daar zijn we erg trots op.

“We behandelen steeds meer kinderen met toenemende myopie (bijziendheid). Myopie is een oogaandoening waarbij de lengtegroei van het oog teveel toeneemt. Een langer oog heeft een zwakker netvlies en dit kan leiden tot veel problemen. Door de myopie op kinderleeftijd af te remmen kunnen veel van deze problemen op latere leeftijd worden voorkomen.

Een ander aandachtsgebied is de behandeling van scheelzien (strabismus). Bij zowel volwassenen als kinderen worden in Adrz veel scheelziensoperaties uitgevoerd. We hebben een kundig team van orthoptisten waarmee we bepalen welke patiënten we door middel van een operatie kunnen helpen. Een scheelziensoperatie kan worden uitgevoerd om te voorkomen dat iemand een lui oog krijgt, voor de behandeling van dubbelzien en in sommige gevallen als de oogstand cosmetisch storend is. Scheelzien kan een negatieve invloed hebben op het psychisch welbevinden van de patiënt. Een operatie om de oogstand te verbeteren kan dan een positief effect hebben op het welbevinden.

Een van de meest gedane operaties in Adrz is een staaroperatie. In Vlissingen is er een operatiekamer speciaal ingericht voor staaroperaties. Op onze nieuwe OK hebben we de nieuwste apparatuur. Dit gecombineerd met de laatste technieken geeft zeer goede resultaten. Voor nauwkeurigheid van de lensmeting en visuswinst na een staaroperatie scoren we boven het landelijk gemiddelde, daar zijn we erg trots op.”

BIG-nummer

39.913.779.201