Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Epilepsie

Epilepsie is een hersenaandoening die het gevolg is van een plotselinge, tijdelijke verstoring van het elektrisch evenwicht in de hersenen. Hierdoor ontstaan aanvallen die van persoon tot persoon kunnen verschillen en waarvan de verschijnselen afhangen van de plaats waar de elektrische verstoring optreedt.

Oorzaken van epilepsie

Bij ongeveer de helft van de mensen met epilepsie is de oorzaak niet duidelijk. Het is vaak een combinatie van factoren waarbij de meeste vormen worden veroorzaakt door aanleg, een hersenziekte of een hersenbeschadiging. Bij kinderen is het over het algemeen een genetische oorzaak. Dat wil zeggen dat er een afwijking in het DNA van het kind aanwezig is. Een deel daar van is erfelijk. Genetische afwijkingen zijn op te sporen door middel van bloedonderzoek.

Een ander minder voorkomende oorzaak is verworven epilepsie. Dat wil zeggen dat de epilepsie wordt veroorzaakt door een afwijking in de hersenen zoals een tumor, bloeding, ongeval of aanlegstoornis van de hersenen. Deze afwijkingen zijn over het algemeen te zien op een hersenscan.

Epilepsie bij kinderen

Iedereen kan epilepsie krijgen, maar epilepsie komt vaak voor bij kinderen. Epilepsie kan al voorkomen bij baby’s, soms begint het op de kleuterleeftijd. Het kan ook op latere leeftijd ontstaan bijvoorbeeld als het kind naar de basisschool gaat of zelfs daarna. Als ouder is het meestal schrikken als u erachter komt dat uw kind epilepsie heeft. Gelukkig is er steeds meer bekend over de verschillende soorten en oorzaken van epilepsie bij kinderen. Hierdoor kunnen we steeds meer voor uw kind doen.

Vormen van epilepsie bij kinderen

Een epileptische aanval bij een kind uit zich op verschillende manieren. Één van de vormen die vaak voorkomt bij een kind is absence epilepsie. Tijdens een aanval stoppen kinderen waar ze op dat moment mee bezig zijn. Ze gaan plotseling staren, reageren niet op aanspreken of aanraken en gaan soms smakken of friemelen met de handen erbij. Tijdens een aanval is er even kortsluiting in de hersenen waardoor je de controle over je lichaam verliest. De aanvallen zijn niet schadelijk, maar wel vervelend.

Spiedie

Spiedie is geschreven voor kinderen met epilepsie of kinderen van ouders met epilepsie.Vanuit het perspectief van hondje Spiedie krijgen ze voorlichting van onze specialisten over epilepsie. Jammer genoeg kunnen we niet voorspellen of en wanneer iemand weer een aanval krijgt. Daarom is het voor kinderen en hun ouders een spannende en onzekere tijd.