Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

Juli 2023 werd er borstkanker bij Mattie Janse geconstateerd. Samen met haar man Ron Janse doorlopen ze samen dit lastige proces. Omdat Mattie chemotherapie krijgt, dat mogelijk hartschade kan veroorzaken, wordt Cardiologie vroegtijdig betrokken. Zo kan eventuele schade vroegtijdig worden opgespoord. Deze samenwerking tussen Oncologie en Cardiologie bestaat sinds begin 2023. Mattie vertelt hoe ze het proces én de samenwerking ervaart.

Kunt u ons meenemen in het proces?

“Op een vrijdagavond eind juni kreeg ik pijn aan mijn borst en zag ik dat mijn tepel ingetrokken was. Die maandagmorgen ben ik meteen naar de huisarts gegaan en die heeft het onderzocht. Ze twijfelde over een borstontsteking, maar stuurde me toch door naar het ziekenhuis. Helaas kreeg ik daar te horen dat het foute boel was en binnen een uur werd ik gebeld voor een afspraak in Vlissingen bij het Borstzorgcentrum. Nu negen maanden later heb ik, na 18 chemokuren en 9 immuuntherapieën, gister mijn laatste chemo gehad. Bij een aansluitend gesprek met de chirurg is er toch besloten om borstamputatie te doen. Ik heb nu drie weken rust voor de operatie.

Ten opzichte van een jaar geleden is er voor mij een hoop veranderd. Zo ben ik bijvoorbeeld mijn hele leven een boekenlezer geweest. Sinds ik dit traject ben begonnen, kan ik geen boek meer lezen. De chemo zorgt ervoor dat ik mij niet meer kan concentreren.”

De samenwerking tussen Oncologie en Cardiologie

“Zodra mijn traject begon gaf het mij eigenlijk wel een heel fijn idee dat er ook gekeken wordt naar het hart. Zelf heb ik een stent, dus dan ga je zo’n proces toch al anders in. Bij de eerste chemokuur merkte ik dat mijn hartslag omhoogging. Het was daarom extra fijn dat de cardioloog er ook bij betrokken was.

Over het contact met de artsen heb ik niets te klagen. Als er wat is, kan ik altijd met mijn vragen terecht. Bij de oncoloog kan ik mijn vragen over het hart stellen. Zij koppelt dat voor mij terug bij de cardioloog. Daar krijg ik op korte termijn dan weer reactie op. Om de drie maanden wordt er een hartfilmpje en echo van het hart bij de cardioloog gemaakt.

De samenwerking gaf mij vertrouwen. Het is fijn om te weten dat er goed op mij gelet wordt.”

Tips voor tijdens dit proces

“Tegen mensen die binnenkort starten in een soortgelijk traject wil ik alleen maar zeggen dat het superfijn is dat deze samenwerking er is. Het is altijd belangrijk om positief te blijven en veel te praten. Ook is het belangrijk om altijd scherp te blijven op je klachten”. Ron vult haar aan: “Soms had ze klachten waarvan je denkt die horen er wel bij. Ik merk dat mijn vrouw er snel vanuit gaat dat sommige klachten horen, terwijl ik zelf denk dat het beter is om te checken of dit erbij hoort. Even navragen bij de arts kan naar mijn idee daarom nooit kwaad.”

Mattie: “Je krijgt bij de behandeling een heel boekwerk mee naar huis met mogelijke bijwerkingen. Je gaat er daarom al snel vanuit dat iets erbij hoort. Daarnaast wil ik zelf niet zomaar iemand ‘lastigvallen’ met mijn problemen. Het is goed dat mijn man zo kritisch kijkt en zegt: nu gaan we bellen.”

Ron: “Ja ik weet zeker dat er genoeg mensen zijn die denken ‘we gaan de nacht nog even door’, maar dan eigenlijk pas te laat aan de bel trekken. Daarom is het fijn dat de cardioloog ook mee kijkt. Die kijkt toch weer naar andere klachten dan een oncoloog. Het is een stuk stress verminderend als je weet dat er meerdere mensen meekijken.”

Mattie: “Afgelopen periode ben ik twee keer opgenomen, waaronder een keer een ontsteking aan het hartzakje. Dan merk je dat die samenwerking goed werkt, want de cardioloog kwam toen meteen in beeld. Samen met de oncoloog wordt er dan gekeken of het verantwoord is om de chemotherapie door te zetten. In mijn geval is het toen een paar weken uitgesteld.”

Samen

“Voor je dit onbekende traject in gaat heb je natuurlijk geen idee wat je te wachten staat. Het is fijn dat er iemand bij je is die dat traject samen met jou doormaakt. Gelukkig kan ik er met mijn man heel goed over praten, want er zitten genoeg emotionele momenten in dit proces die je moet blijven bespreken. Ook bij afspraken is dat fijn. Soms heeft zo’n gesprek zo veel impact dat het goed is als er iemand bij zit die je kan steunen, maar ook de juiste vragen weet te stellen als jij daar op dat moment even niet op komt”, vertelt Mattie.

Ron: “Ik wil ook wel aan een ander meegeven dat je je vragen echt moet opschrijven. Als je nu iets te binnen schiet, moet je het meteen opschrijven, want zodra je in gesprek zit met zo’n arts, zit je eigenlijk in een rollercoaster en je vergeet gegarandeerd een hoop dingen.”

Hoe nu verder?

Mattie: “Nu er gekozen is voor een borstamputatie gaat de samenwerking tussen Cardiologie en Oncologie nog steeds door. Na mijn operatie krijg ik nog immuuntherapie en bestralingen. Ik blijf dus onder toezicht van beide afdelingen. Als de behandelingen straks klaar zijn, sta ik nog onder toezicht van de cardioloog en oncoloog en wordt er ook nog een keer een controle echo van het hart gemaakt.

Tegen de mensen die fulltime werken wil ik dan ook zeggen stop met werken wanneer het kan – of in ieder geval minder – en ga genieten!”