Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

Vitale medewerkers bruisen van de energie, zijn fysiek fit en mentaal weerbaar. Ze zitten lekker in hun vel, hebben passie voor hun werk en plezier in het leven. Bij Adrz weten ze hoe belangrijk vitaliteit is. Om die reden werken Allisia Lievense (casemanager Verzuim) en Marley Eversdijk (adviseur Werk & Gezondheid) hard aan dit onderwerp. “Vitale medewerkers stralen plezier en optimisme uit en zetten graag een stapje extra voor de patiënten.”

Allisia en Marley vormen samen met twee HR-collega’s de werkgroep Adrz Vitaal. Op tal van manieren zet deze werkgroep zich in om de vitaliteit van hun zo’n 2250 collega’s te behouden en te versterken. De aftrap voor vitaliteit gaven zij met het uitdelen van kleurrijke waterflessen. Marley: “Door medewerkers de mogelijkheid te bieden vitaal te blijven, kunnen ze zich blijven motiveren voor hun werk. We hebben daarbij aandacht voor de fysieke en mentale gezondheid en ontwikkelingsmogelijkheden. Zeker nu de arbeidsmarkt krap is, is het belangrijk dat medewerkers hun werk nu, maar ook in de toekomst gezond en met plezier kunnen blijven doen. Om die reden wordt vitaliteit een vast onderdeel van een breder beleid rond duurzame inzetbaarheid.”

Compleet aanbod

Allisia vult aan: “Zorgmedewerkers staan graag voor anderen klaar, maar vergeten nog weleens goed voor zichzelf te zorgen. Met Adrz Vitaal maken wij hen bewust van de zorg voor zichzelf. Dat begint bij vitaliteit.” Het aanbod voor de medewerkers is bijzonder ruim. Zo zijn er mogelijkheden voor yoga en bedrijfsfitness. Verder zijn er programma’s, zoals ‘Van Spanning naar Ontspanning’ en ‘Overgang’, waaraan
medewerkers vrijblijvend kunnen deelnemen. Ook doet Adrz mee aan de jaarlijkse Fit2Work week.

Bijtanken in een powernapstoel

Wie Allisia en Marley spreekt, merkt direct dat zij van dit aspect van hun werk zelf ook energie krijgen. Ze zien telkens kansen voor vitaliteit, waarop ze enthousiast inhaken. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de ‘powernapstoelen’. Die zijn tijdens de eerste fase van de coronapandemie geplaatst bij onder andere de afdelingen Intensive Care (IC) en Spoedeisende Hulp (SEH). “Het idee hiervoor kwam van de teamleider IC”, vertelt Marley. “Een ‘powernap’ is een heel kort slaapje van zo’n 20 minuten, waarmee je je energie weer helemaal kunt opladen. De stoelen zijn daarmee een goed hulpmiddel om medewerkers bij grote drukte te ondersteunen. Het is leuk om te zien hoe enthousiast ze zijn ontvangen. Er wordt volop gebruik van gemaakt.”

Online werken aan vitaliteit

Om medewerkers van Adrz te begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling, biedt Adrz een digitaal leerpakket gericht op vitaliteit. In een digitale omgeving kunnen medewerkers vrijblijvend en op hun eigen moment tal van online trainingen volgen. “Het aanbod is echt heel uitgebreid”, vertellen Allisia en Marley. “Zo zijn er trainingen gericht op persoonlijke kracht. Maar je kunt ook werken aan je gezondheid en digitale vaardigheden en leiderschapstrainingen en taalcursussen volgen; iedereen vindt gegarandeerd iets dat aanspreekt”, concluderen zij samen. Allisia legt uit wat het e-learningpakket ook een bijdrage kan leveren aan de re-integratie van collega’s. “Als je bijvoorbeeld regelmatig werkdruk ervaart, kun je een training volgen, waarbij je leert de valkuilen rond stress te voorkomen.”

Maak eens een Ommetje!

De wandel-app Ommetje is in Nederland razend populair. De Ommetje-app is ontwikkeld met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, met als doel mensen te stimuleren elke dag een wandeling te maken. Dat is belangrijk voor de lichamelijke en mentale gezondheid. Zo word je productiever en krijg je meer energie na een Ommetje. Allisia: “Adrz is aangesloten bij Ommetje. Daarmee is een soort wandelcompetitie ontstaan. De uitdaging is de meeste wandelminuten te maken. Het is ontzettend leuk om te zien hoe dit leeft onder collega’s.” Doen Marley en
Allisia ook mee? “Zeker! We vinden het voor onze gezondheid belangrijk, maar het is natuurlijk ook goed om dat wat we de medewerkers vragen, ook zelf te doen.”