Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

Lymfklierkanker is een kwaadaardige woekering van lymfocyten. De lymfocyten behoren tot de witte bloedcellen en zorgen normaal gesproken voor bestrijding van ziekteverwekkers. Wanneer de lymfocyten ongeremd gaan delen kunnen ze ophopen in de lymfklieren, waardoor zwellingen ontstaan. Maar ook buiten de lymfklieren kunnen deze ophopingen ontstaan.

Soorten lymfklierkanker

Hodgkinlymfoom

Het hodgkinlymfoom of de ziekte van Hodgkin kan op alle leeftijden voorkomen, maar komt meestal voor bij jonge mensen tussen de 20 en 35 jaar. Maar ook bij mensen boven de 50 jaar kan deze ziekte optreden. De symptomen van deze ziekte zijn pijnloze zwellingen van lymfklieren in hals, oksels en/of liezen, met daarbij klachten van gewichtsverlies, onbegrepen koortsaanvallen en nachtzweten. In de meeste gevallen is hodgkinlymfoom goed te genezen.

Non-hodgkinlymfoom

De overige vormen van lymfklierkanker worden non-hodgkinlymfoom genoemd. Hierbij worden ongeveer 30-40 soorten onderscheiden. Deze soorten zijn onder te verdelen in langzaam groeiende en snel groeiende vormen van lymfklierkanker.

Indolente lymfomen

De langzaam groeiende vormen worden ook wel indolente lymfomen genoemd. Deze komen over het algemeen op oudere leeftijd voor en hebben een traag verloop. Patiënten ervaren vaak weinig klachten en de diagnose wordt meestal pas gesteld als er al meerdere lymfklieren zijn aangetast. Deze vormen van lymfklierkanker zijn goed te behandelen maar kunnen niet worden genezen. Indien de ziekte geen klachten veroorzaakt is behandeling niet nodig.

Agressieve lymfomen

Bij een aantal vormen van lymfklierkanker delen de lymfocyten snel en worden daarom agressief genoemd. De ziekte verspreid zich snel en veroorzaakt vaak klachten. Deze klachten kunnen zijn: onbegrepen gewichtsverlies, nachtzweten, pijnloze zwellingen in hals, oksels en/of liezen en onbegrepen koorts. Na de diagnose wordt meestal op korte termijn gestart met behandeling. Het doel van deze behandeling is genezing.

Onderzoek

Als er een vermoeden bestaat dat u lymfklierkanker heeft, wordt u doorverwezen naar Adrz voor een aantal onderzoeken om zekerheid te geven over de diagnose wel/geen lymfklierkanker (link naar zorgpad lymfklierkanker).

Onderzoeken & behandelingen