Deze folder geeft u informatie over adviezen voor een fosfaatbeperkt dieet. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Fosfaat

Fosfaat is een mineraal. Samen met calcium (kalk) geeft het stevigheid aan het skelet. Als de nieren onvoldoende werken wordt er te weinig fosfaat uitgeplast en hoopt het fosfaat zich in het bloed op. Dit kan botproblemen veroorzaken en het proces van bloedvatverkalking versnellen. Tevens kan het fosfaat zich ophopen onder de huid wat tot jeuk kan leiden.

In onze voeding is het fosfaat gebonden aan eiwit. Eiwitrijke producten zijn dus ook fosfaatrijk. Door minder eiwit te eten, beperkt u dus ook het fosfaat. Om zomaar minder eiwit te eten is niet altijd verstandig. Het lichaam heeft iedere dag een bepaalde hoeveelheid eiwit nodig. Eiwit dient als bouwstof voor de lichaamscellen en voor de opbouw en behoud van de spieren. U kunt dan beter producten met veel fosfaat vervangen door producten met minder fosfaat maar evenveel eiwit. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor voldoende variatie.

Een fosfaatbeperking zal meestal uitkomen op 800-1000 mg fosfaat per dag.