Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

We geven u informatie over borstreconstructie door middel van een DIEP-flap. Het is goed om uzelf te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Borstreconstructie door middel van een DIEP-flap is een complexe chirurgische techniek, waarbij een nieuwe borst wordt gemaakt met huid en vetweefsel van uw eigen buik. Het eindresultaat is een litteken in de bikinilijn en rondom de navel (= gelijkwaardig aan een buikwandcorrectie/abdominoplastiek). De ingreep duurt ongeveer vier tot acht uur, afhankelijk of het gaat om een eenzijdige, respectievelijk of een dubbelzijdige ingreep.

Preoperatief spreekuur (POS)

Ter voorbereiding op uw operatie is het belangrijk uw lichamelijke conditie goed in kaart te brengen. U maakt hiervoor een afspraak op de POS-poli, op de polikliniek ontvangt u hiervoor een Persoonlijke Informatie Map (PIM- map).

De dag van de operatie

Op de afgesproken dag en tijd wordt u in Adrz Goes verwacht, waar u zich aanmeldt bij de receptie. De ingreep vindt onder algehele narcose plaats. Dit betekent dat u nuchter dient te zijn; nuchter wil zeggen dat u zes uur vóór de operatie niet meer eet en/of drinkt.

Na de operatie

Na afloop van de operatie verblijft u nog enige tijd op de afdeling Heelkunde. Wanneer uw situatie het weer toelaat, mag u weer naar huis. Bij pijn kunt u vier keer daags 1000 mg paracetamol innemen. U krijgt een nazorgformulier mee naar huis, waarin staat waar u op moet letten en wat u kunt verwachten. Het is raadzaam gedurende de eerste week na het ontslag (tot aan de eerste policontrole) iemand in de buurt te hebben die u kan helpen wanneer dit nodig is.