Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over een Botoxbehandeling bij kinderen. Het is goed u te realiseren dat voor u of uw kind persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Behandeling door neuroloog en KNF-laborant

Binnenkort komt u met uw kind naar de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) voor een Botoxbehandeling. Deze behandeling wordt uitgevoerd door een neuroloog en een speciaal hiervoor opgeleide KNF-laborant. In deze folder leest u wat het onderzoek inhoudt, hoe u uw kind kunt voorbereiden op de behandeling en hoe de behandeling verloopt.

Blijvende hersenbeschadiging

Uw kind heeft voor, tijdens of na de geboorte een blijvende hersenbeschadiging opgelopen. Hier heeft uw kind klachten van die invloed hebben op het dagelijks leven. De meeste kinderen met zo’n hersenbeschadiging hebben problemen met beweging en houding. Dit wordt ook wel cerebrale parese, cerebral palsy of infantiele encefalopathie genoemd. Meestal gaat het dan om een verhoogde spierspanning (spasticiteit) met verandering in de stand of werking van hand, arm of been. Te slappe spieren of het onregelmatig aanspannen van de spieren kunnen hierbij voorkomen.

Botoxbehandeling kan uitkomst bieden

Voor kinderen met spastische spieren, kinderen die spieren verkeerd aanspannen (dystonie) en voor kinderen die te veel kwijlen, kan een Botoxbehandeling uitkomst bieden. Een Botoxbehandeling is een behandeling met de stof botulinetoxine. Botulinetoxine: een gezuiverd eiwit afkomstig uit bacteriën.