Deze folder geeft u informatie over een ERCP (onderzoek aan de galwegen en/of de alvleesklier). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Wat is een ERCP?

Tijdens een ERCP wordt er met een endoscoop, dit is een buigzame soepele slang die bestuurbaar is, gekeken naar de galblaas, galwegen (cholangiën) en afvoergangen van de alvleesklier (pancreas). Deze worden zichtbaar gemaakt via röntgenstralen.

Wat doen de galblaas en de alvleesklier?

Nadat het voedsel in de mond is fijngekauwd en vermengd met speeksel, wordt het doorgeslikt en komt het via de slokdarm in de maag terecht. De maag dient als opvang. Het voedsel wordt er gekneed en vermengd met het zure maagsap. De maaginhoud wordt met kleine beetjes tegelijk afgegeven aan de twaalfvingerige darm (het begin van de dunne darm). De vertering van het voedsel vindt vooral plaats in de dunne darm. Daarvoor zijn twee spijsverteringssappen nodig: de gal en het alvleeskliersap. De gal wordt geproduceerd door de lever en opgeslagen in de galblaas. Het alvleeskliersap komt uit de alvleesklier. Gal en alvleeskliersap komen via hun eigen afvoergangen, door een openingetje in de twaalfvingerige darm terecht.