Deze folder geeft u informatie over een fibroscan: het meten van de hoeveelheid fibrose en vet in de lever. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Hoeveelheid fibrose en vet meten

Binnenkort heeft u een afspraak voor een fibroscan. Met dit onderzoek kunnen we de hoeveelheid fibrose en vet in uw lever meten. In deze folder leest u waarom een fibroscan belangrijk is, hoe dit onderzoek gaat en hoe u zich erop voorbereidt.

Littekenweefsel in de lever

Fibrose is littekenweefsel in de lever. Door fibrose kan de lever slechter gaan werken. Ernstige fibrose kan leiden tot verschrompeling van de lever. Dit heet cirrose. Cirrose kan ernstige ziekten veroorzaken. Denk aan bloedingen van de slokdarm en kanker in de lever. Alle patiënten met een (chronische) leverziekte kunnen leverfibrose krijgen. Dit geldt ook voor patiënten met chronische Hepatitis B en Hepatitis C. Het is belangrijk om te weten of er fibrose in uw lever zit. Uw arts kan dan beter bepalen welke behandeling het beste bij u past.

We kunnen fibrose meten met een fibroscan. De fibroscan meet hoe soepel uw lever is. Een gezonde lever is erg soepel. Een zieke lever is door fibrose of cirrose minder soepel.

Voorbereiding onderzoek

  • U mag in de 3 uur voor het onderzoek niet meer eten.
  • U mag voor het onderzoek wel drinken.