Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over hartkatheterisatie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Kransslagaders zichtbaar maken

Hartkatheterisatie is een onderzoeksmethode waarbij belangrijke informatie over het hart wordt verkregen. Het gaat in de eerste plaats om de kransslagaders zichtbaar te maken. Er bestaat geen andere onderzoeksmethode waarbij zo betrouwbaar eventuele vernauwingen in de kransslagaders in beeld worden gebracht. Soms wordt bij het onderzoek aanvullende informatie verkregen over de pompfunctie van het hart.

Bij hartkatheterisatie wordt een dunne speciaal gevormde holle katheter meestal via een slagader in de rechter- of linker pols of lies naar het hart opgeschoven. Via de katheter kunnen drukken gemeten worden in de diverse hartholten en door contrastvloeistof door de katheter te spuiten worden de kransslagaderen met behulp van een röntgenapparaat zichtbaar gemaakt. Indien u bekend bent met een allergie voor röntgencontrastmiddelen, vragen wij u dit doorgeven aan uw cardioloog of poli cardiologiemedewerkers. Er worden dan aanvullende preventieve maatregelen genomen in de vorm van medicatie. Het onderzoek is in principe pijnloos. Het enige wat u voelt is een prik voor plaatselijke verdoving aan het begin van het onderzoek. Het opschuiven van de katheter voelt u niet, omdat de binnenkant van de bloedvaten gevoelloos is.

Voorbereiding

  • U mag geen bezoek of begeleider meenemen vanwege de COVID-19-maatregelen.
  • U wordt gevraagd sieraden af te doen.
  • Een eventuele gebitsprothese en hoorapparaat mag u inhouden.
  • Uw bril mag u ophouden. Als u contactlenzen draagt geeft u dit door aan de verpleegkundige.
  • U kunt een kalmerend tabletje krijgen, vraag dit aan de verpleegkundige.
  • U krijgt een operatiejas aan. Vrouwen worden verzocht geen bh aan te hebben.
  • U wordt gevraagd slippers of pantoffels mee te nemen van thuis.
  • Draag makkelijke kleding op de dag van het onderzoek. Denk aan een training/joggingbroek. Draag geen broekriem. Schoenen bij voorkeur met rits of instapper. Deze voorzorgsmaatregelen dragen er toe bij om het risico op een nabloeding zo klein mogelijk te maken. Hoe minder druk er op de pols/lies wordt uitgeoefend, hoe beter.
  • Dames mogen geen BH dragen tijdens het onderzoek.