Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over een low anterior resectie (het verwijderen van een tumor in de endeldarm). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Informatie voor u en uw naasten

In overleg met uw behandelend arts is besloten dat u een darmoperatie zult ondergaan (een low anterior resectie). In deze folder leest u meer over de operatie, de voorbereiding op de operatie, de opname en de nazorg. De informatie is bedoeld voor u en uw naasten, als aanvulling op het gesprek met uw verpleegkundig specialist en chirurg.

Werking dikke darm

Voedsel komt via de slokdarm, maag en dunne darm terecht in de dikke darm. De dikke darm is het laatste deel van het spijsverteringskanaal. In de dikke darm worden vitaminen en vocht weer opgenomen in de bloedbaan. Daardoor dikt de inhoud van de dikke darm in tot normale ontlasting. De dikke darm is ongeveer 1,5 meter lang. De tumor (een rectumcarcinoom) zit bij u in het onderste gedeelte van de darm: de endeldarm (rectum).

Doel operatie

Het doel van de operatie is het verwijderen van de tumor. Tijdens de operatie wordt de tumor met omringend weefsel en lymfeklieren verwijderd. Afhankelijk van de plaats van de tumor krijgt u een stoma. Dit kan een blijvende of een tijdelijke stoma zijn.