Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over nazorg na een ingreep onder plaatselijke verdoving. Het is goed u te realiseren dat voor u de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Koelen

Vaak is het prettig het behandelde gebied na de ingreep te koelen met een koud kompres (coolpack). Zwelling en bloeduitstorting worden hierdoor enigszins tegen gegaan. Ook is het goed om het een à twee dagen rustig aan te doen en indien van toepassing voorover bukken te vermijden.

Verband

Als er een pleister op de wond zit, kunt u deze de volgende dag verwijderen. Hierna mag u gewoon douchen, het wondje droogdeppen en eventueel een nieuwe pleister op het wondje plakken.

Medicatie bij napijn

De verdoving is na 1-2 uur uitgewerkt. Zo nodig mag u paracetamol tegen de pijn innemen, maximaal 4 tabletten van 1000 mg per 24 uur.

Hechtingen

Indien niet-oplosbare hechtingen zijn gebruikt, worden deze na 5-7 dagen verwijderd. Wanneer het een ingreep in het gelaat betreft, mag u na het verwijderen van de hechtingen of na de eerste controle weer make-up gebruiken. Mogelijk kan het geopereerde gebied nog wat doof en gevoelloos aanvoelen. Dit is tijdelijk en verdwijnt spontaan na één tot anderhalf uur.

Bloedverdunners

Direct na de ingreep mag u weer beginnen met het innemen van de bloedverdunners (Aspirine, Ascal, Cardio 80 en Marcoumar).

Roken

Roken heeft een slechte invloed op de wondgenezing omdat er een verminderde doorbloeding is. Het is raadzaam om acht weken na de operatie niet te roken.