Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over een wissel van een nefrostomiekatheter. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven. De uroloog heeft met u het doel van het wisselen van een nefrostomiekatheter besproken.

Wat is een nefrostomiekatheter?

Een nefrostomiekatheter wordt geplaatst wanneer er een verstoorde afvloed is van urine vanuit de nier naar de blaas. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld wanneer een niersteen in de urineleider klem zit.

Een nefrostomiekatheter is een slangetje dat in de nier wordt geplaatst en ervoor zorgt dat de afvloed vanuit de nier gewaarborgd blijft. De katheter wordt op zijn plaats gehouden door middel van een krul aan het einde van de katheter en de katheter wordt op de huid vastgezet. Op de katheter wordt een urine opvangzak aangesloten, zodat de urine door de katheter in de opvangzak loopt.

Om problemen te voorkomen wordt in principe iedere drie maanden de katheter gewisseld. De procedure wordt uitgevoerd op de afdeling Radiologie door een radioloog met assistentie van een radiologisch laborant.

Van tevoren melden

Het is belangrijk dat u ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact opneemt met uw behandeld arts en de afdeling Radiologie als u:

  • een antistollingsmiddel (bloedverdunner) gebruikt zoals Sintrom of Marcoumar
  • eerder allergisch heeft gereageerd op jodiumhoudend contrastmiddel
  • last heeft van allergieën
  • zwanger of mogelijk zwanger bent