Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u informatie over een heupafwijking (bij een kind). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Heupdysplasie

Er is bij uw kind een heupafwijking vastgesteld. Een ander woord hiervoor is heupdysplasie. Uw kind heeft voor de behandeling een Pavlik-bandage ontvangen op de gipskamer. In deze folder vindt u informatie over de heupafwijking, de oorzaak, de behandelmethode en praktische tips. Zo kunt u alles nog eens rustig nalezen. Een goed ontwikkeld heupgewricht heeft een ronde, diepe kom die de kop van de heup goed overdekt. Bij heupdysplasie is de heupkom ondiep. De heupkop kan daardoor gemakkelijk uit de kom glijden. Het is zelfs mogelijk dat de heupkop volledig uit de heupkom glijdt. Dan is er sprake van een heupluxatie. Bij heupdysplasie is de heup vaak wat stijver omdat het lichaam op deze manier probeert de heup in de kom vast te houden

Oorzaak

De oorzaak van heupdysplasie is niet precies bekend.  Er zijn wel een aantal factoren die de kans op heupdysplasie vergroten:

  • Bij kinderen met een oudere broer of zus met heupdysplasie is de kans om heupdysplasie te krijgen vijf keer zo groot.
  • Heupdysplasie komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens.
  • De ligging van de baby in de baarmoeder; bij stuitligging komt heupdysplasie vaker voor.
  • De positie van de heupjes na de geboorte; kinderen die veel in spreidstand in een draagdoek liggen hebben minder heupdysplasie. Inbakeren lijkt juist een grotere kans op heupdysplasie te geven.

Behandeling van heupdysplasie met een Pavlik-bandage

Het doel van de behandeling is ervoor te zorgen dat de heupkop weer stabiel midden in de kom komt te staan. Dit lukt het beste met de heupjes in spreidstand. Door druk van de kop in het kommetje ontstaat een groeiprikkel. Die groeiprikkel stimuleert de ontwikkeling van het kommetje.

De Pavlik-bandage is een soort “tuigje” dat ervoor zorgt dat kinderen hun heupen buigen. De bandage voorkomt het strekken van de benen in de heupen, de knieën kunnen wel vrij bewegen. Door de zwaartekracht vallen de beentjes vanzelf naar buiten als het kind zich ontspant.

De Pavlik-bandage wordt 23 uur per dag gedragen, en mag worden afgedaan bij het aankleden en in bad gaan. De behandelduur is gemiddeld drie tot soms zes maanden (waarvan een gedeelte alleen tijdens de slaapjes). De behandeling hoort geen pijn te doen, maar kinderen kunnen de eerste dagen van de behandeling wel wat huilerig zijn. Ze kunnen spierpijn krijgen van het spreiden, vooral als de heupen erg stijf zijn. De bandage kan gedragen worden over een romper, en eventueel een stretchbroek met een breed kruis of een maillot. Deze kunnen achterstevoren aangedaan worden zodat de beentjes alle ruimte hebben om de spreiden. Als het erg warm is kan de bandage op de blote huid gedragen worden, maar let dan wel op huidirritatie.

De Pavlik-bandage

De bandage bestaat uit drie delen: het bovenste deel met banden aan de voor- en achterkant en twee voethoesjes. Maak de klittenbanden los en leg het bovenste deel op het aankleedkussen. Leg daar uw kind op. Maak eerst de borstband vast, een vinger breedte onder de oksel, en niet te strak zodat het mogelijk is om drie vingers onder de band te schuiven. Maak dan de schouderbandjes vast.

De kleuren van de voethoesjes corresponderen met de kleuren op het bovenstuk (rood en blauw):

  • Plaats de voethoes met het rode label om het rechtervoetje. (Rood = Rechts)
  • Plaats de voethoes met het blauwe label aan het linkervoetje.
  • Maak van links het voorste bandje van het borststuk vast aan de binnenzijde van het voetstuk, en doe dat ook aan de rechter kant. Hierbij worden de knieën iets hoger opgetrokken dan de heup.
  • Maak van links het achterste bandje van het borststuk vast aan de buitenzijde van het voetstuk, en doe dat ook aan de rechter kant.

Verschonen

De luier kan vervangen worden zonder de Pavlik-bandage te verwijderen. Pak het kind niet bij de voetjes om de luier te vervangen, maar schuif een hand onder de onderrug van het kind om het op te tillen. Door de spreidstand van de benen lekken luiers sneller. U zult uw kind daarom vaker moeten verschonen.

Voeden

Let er bij het voeden op dat de beentjes goed gespreid blijven. Breng de dijen niet naar elkaar terwijl fles-of borstvoeding wordt gegeven.

Huidirritatie

Controleer tijdens de verzorging van uw kind de huid, met name onder de banden en in de knieholtes. Als er eventueel wat rode plekjes ontstaan kunt u daar wat zinkzalf op aanbrengen.

Vervoer

Een gewone autostoel geeft onvoldoende ruimte voor spreiding van de heupen. Maxi-Cosi heeft een speciale uitvoering, de Opal HD, die verhuurd wordt. Deze wordt gratis thuisgestuurd. De borg bedraagt 250 euro en de huurkosten zijn 10 euro per maand (www.maxi-cosi.nl/c/maxi-cosi-happy-hips-service).

Controleer of de wandelwagen voldoende ruimte biedt voor spreiding van de benen. Op de zitting kunnen kussentjes of handdoeken gelegd worden zodat de beentjes over de zijkant kunnen. Eventueel kan via www.bredebuggy.nl een aangepaste buggy gehuurd worden.

Op de fiets raden we aan om een fietsstoeltje met open zijkanten te gebruiken. Zorg ervoor dat uw kind altijd goed vast zit in het fietsstoeltje, omdat kinderen met een Pavlik-bandage makkelijker voorover vallen. Met de Pavlk-bandage kan uw kind in de draagzak.

Wassen

De Pavlik-bandage kan op de hand gewassen worden.

Contact

U neemt contact op met de gipskamer:

  • Wanneer u het vermoeden heeft dat uw kind pijn heeft, omdat het bv. onophoudelijk huilt;
  • Wanneer het u opvalt dat een van beide beentjes niet meer strekt vanuit de knie, ook niet bij kriebelen onder de voet (u laat de Pavlik-bandage dan even af);
  • Bij vragen en/of problemen.

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de Gipskamer via 088 125 42 41 (Goes). Dit kan op werkdagen van 8.30 tot 10.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur. Voor de Gipskamer in Vlissingen kunt u bellen naar 088 125 52 74. Dit kan op werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.