Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over de oorzaken, klachten en behandelmogelijkheden van spataderen. Het is goed te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Voornamelijk in de benen

Spataderen zijn uitgezette, kronkelige, onder de huid gelegen aderen. Spataderproblemen doen zich voornamelijk voor in de benen, maar kunnen ook voorkomen in het bekken.

Ontstaan spataderen

Aderen zijn de bloedvaten die het bloed door het lichaam naar het hart brengen. Om te voorkomen dat het bloed daarbij naar beneden zakt, hebben deze aderen kleppen. Wanneer deze kleppen niet goed werken, kunnen spataderen ontstaan. Spataderen lopen meestal oppervlakkig onder de huid, maar hoeven niet altijd zichtbaar te zijn, ze kunnen ook dieper onder de huid zitten.

De kleppen in een ader kunnen om verschillende redenen gaan lekken. Bijvoorbeeld als er te veel druk op de kleppen komt te staan omdat het bloedvat wijder wordt of omdat de kleppen zwak zijn aangelegd. Als de kleppen in een ader gaan lekken, wordt de druk onder die kleppen groter. Hoe groter de druk onder de kleppen, hoe wijder het bloedvat wordt. Hierdoor bezwijken nog meer kleppen. Na verloop van tijd worden de gevolgen hiervan zichtbaar als spataderen.

Risicogroepen spataderen

Spataderen komen veel voor en iedereen kan ze krijgen. Wel zijn er een aantal risico’s die de kans op het krijgen van spataderen groter maken:

  • Erfelijkheid: het in de familie voorkomen van spataderen.
  • (Meerdere) zwangerschappen.
  • Veel en lang staan, bijvoorbeeld tijdens het werk.
  • Een eerder trombosebeen. Door de trombose kunnen de kleppen beschadigd zijn, waardoor ze kunnen gaan lekken.
  • Leeftijd.
  • Overgewicht.