Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft informatie over transanale minimaal invasieve chirurgie (TAMIS). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Operatietechniek

Transanale minimaal invasieve chirurgie (TAMIS) is een operatietechniek. Hierbij worden afwijkingen in de het laatste gedeelte van de dikkedarm (de endeldarm) verwijderd. Dit gaat met een kijkoperatie via de anus. Andere beschrijving voor TAMIS zijn transanale endoscopische microchirurgie (TEM) en single port transanal surgery (SPTS).

Voordelen TAMIS

Met TAMIS kan een grote buikoperatie vaak voorkomen worden. Doordat de arts tijdens de operatie gebruikmaakt van een natuurlijke opening (de anus), is het over het algemeen niet nodig een wond op de buik te maken. Voordat TAMIS beschikbaar was, moest vaak een grote buikoperatie worden gedaan om de afwijking te verwijderen. Hierdoor ontstaat de kans op ernstige problemen. Een buikoperatie kan bovendien leiden tot het aanleggen van een stoma.

Een voordeel van TAMIS in vergelijking met andere plaatselijke operatietechnieken aan de endeldarm, is dat ook grotere afwijkingen in de endeldarm verwijderd kunnen worden. Ook kunnen afwijkingen die verder van de anus af liggen met TAMIS worden verwijderd.