Deze folder geeft u informatie over het verzamelen van 24-uurs ontlasting. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Doel onderzoek

Ontlastingsonderzoek wordt over het algemeen gedaan bij buikklachten, maar ook bij bloedarmoede. Uw behandelend arts legt u uit wat bij u precies de reden is. Door bestudering van de uitslagen kan wellicht de oorzaak van uw klachten worden gevonden. Het is noodzakelijk dat álle ontlasting wordt ingeleverd, omdat anders de uitslag van het onderzoek negatief beïnvloed kan worden.

Voorbereiding

Op het laboratorium heeft u een container ontvangen. Alleen ontlasting die in deze container is verzameld, wordt door het laboratorium geaccepteerd. Het kan zijn dat u meerdere containers heeft ontvangen. Gebruik in dat geval één container per 24 uur. U dient de totale hoeveelheid van 24 uur te verzamelen. Als u meerdere dagen moet verzamelen, verzoeken wij u de potten als volgt te nummeren: dag 1, dag 2, dag 3. Het verzamelen neemt zo meerdere dagen in beslag. Heeft u ook richtlijnen voor een dieet ontvangen, dan moet u dit dieet strikt volgen voor een goed verloop van het onderzoek.