Adrz

Logopedie is een paramedisch beroep wat zich bezighoudt met stoornissen en beperkingen op het gebied van communicatie (spraak, taal), slikken, stem en ademhaling. In Adrz onderzoeken en behandelen de logopedisten alleen patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Wanneer u of uw familielid tijdens uw opname problemen ondervindt op één of meerdere van bovenstaande functies komt de logopedist bij u langs.

Welke klachten behandelt de logopedist?

Logopedie kan u begeleiden bij problemen op het gebied van:

Communicatie

Slikken

  • Verslikken of problemen met eten en drinken bij volwassenen (dysfagie)
  • Eet- en drinkproblemen bij jonge kinderen van 0-2 jaar (preverbale logopedie)

 Adem en stem

  • Hyperventilatie
  • Chronisch hoesten
  • Stemklachten zoals heesheid of schorheid (zie stemhygiëne)

Bij klachten in bovenstaande gebieden kan uw behandelend arts logopedie aanvragen. De logopedist komt tijdens uw opname zo spoedig mogelijk bij u langs voor onderzoek en behandeling. Het aantal behandelingen hangt af van de soort hulpvraag, de ernst en de duur van uw klachten. Tijdens uw opname wordt nauw samengewerkt met artsen, verpleegkundigen en andere paramedici, zoals fysiotherapeuten, ergotherapeuten en diëtisten

Nuttige websites

Logopedie.nl
Prelogopedie.nl
AfasieNet.com
Afasiecentrum.nl
Moeilijkslikken.nl
Datisevenslikken.nl
ParkinsonNet zorgzoeker
Stemplatform

Het team

Ons team bestaat uit twee logopedisten: Annemijn Caljouw en Elske van Liere. Wij staan ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici en zijn werkzaam op locatie Goes. Wij volgen met regelmaat scholing. Zo blijven wij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in ons vakgebied.

Logopedie is bereikbaar via het telefoonnummer bovenaan de pagina of via het e-mailadres logopedie@adrz.nl

Veelgestelde vragen

Wordt logopedie vergoed door de zorgverzekeraar?

Zolang u bent opgenomen in het ziekenhuis behoort logopedie tot uw behandeling. Hiervoor hoeft u niets extra te betalen. Wanneer u na ontslag logopedie vervolgd bij een vrijgevestigde praktijk valt logopedie binnen het basispakket.

Hoe vind ik een logopedist buiten het ziekenhuis na ontslag?

Indien u na ontslag nog logopedie nodig heeft, zal uw logopedist u informeren over waar u terecht kan. U kunt ook zelf een logopedist bij u in de buurt zoeken via logopedie.nl of logopedistenzeeland.nl Voor specialistische logopedie op het gebied van (neurologische) taal, spraak en slikklachten bij volwassenen kunt u het best contact opnemen met verpleeg- en revalidatie-instellingen waar logopedisten werken die ook eerstelijns logopedie aanbieden.