Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over de Transitiepoli. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Transitiepoli voor jongvolwassenen met Diabetes Mellitus ( suikerziekte) Het is goed te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Voor jongvolwassenen kan de overstap van de afdeling kinderdiabetes naar de volwassenen afdeling diabetes een hele overstap zijn. Deze overstap wordt ‘transitie’ genoemd. Binnen het ziekenhuis word je met deze overstap begeleid via de ’transitiepoli’. Door deze folder wil Adrz jou en je ouders/verzorgers informeren over de belangrijkste verschillen tussen de afdeling kinderdiabetes en de volwassenen afdeling diabetes.

Overgangsperiode

Het is de bedoeling dat je steeds meer verantwoordelijkheid leert te nemen voor je leven met diabetes. Binnen Adrz werk je samen met het kinderdiabetesteam om langzaam meer verantwoordelijkheid te nemen. Hierdoor kun je langzaam wennen aan de overgang naar de volwassenen afdeling diabetes.

Transitiepoli

In het overgangsjaar van de afdeling kinderdiabetes naar de volwassenen afdeling diabetes heb je vier afspraken:

Eerste afspraak: groepsbijeenkomst

De eerste afspraak is een groepsbijeenkomst zonder ouders! Neem indien van toepassing je partner mee.

Hierbij zijn ook andere jongvolwassenen met diabetes aanwezig. Deze afspraak is samen met een van de kinderdiabetesverpleegkundigen, een volwassenendiabetesverpleegkundige en de internist (arts voor volwassenen met diabetes).

Tweede afspraak: alleen

De tweede afspraak is op de afdeling kinderdiabetes. Eerst spreek je met een kinderdiabetesarts en je toekomstige internist (medische overdracht). Daarna spreek je met een van de kinderdiabetesverpleegkundigen.

Duur: 60 minuten

Derde afspraak: groepsbijeenkomst

De derde afspraak is een groepsbijeenkomst zonder ouders. Neem indien van toepassing je partner mee.

Deze afspraak is samen met een kinderdiabetesverpleegkundige en een volwassenendiabetesverpleegkundige. Het kan zijn dat de internist hier ook aansluit.

Onderwerp: Diabetes en Alcohol & Drugs door DVN. Duur 60 minuten

Vierde afspraak: alleen

De vierde afspraak is op de polikliniek Interne Geneeskunde. Op deze polikliniek zit de volwassenen afdeling diabetes. Dit is ook de polikliniek waar je vanaf dat moment naartoe komt voor een afspraak. Deze afspraak is een warme overdracht met de volwassenendiabetesverpleegkundigen en de kinderdiabetesverpleegkundige.

Duur: 30 minuten Locatie Vlissingen of Goes

Wanneer je deze afspraken hebt gehad ben je over van de kinderdiabetes naar de volwassen afdeling diabetes.

Verschillen tussen de kinderafdeling en de volwassenafdeling.

Er zijn een aantal verschillen in de manier waarop je wordt behandeld tussen beide afdelingen.
Hieronder zijn de belangrijkste verschillen tussen beide afdelingen voor jou op een rijtje gezet.

Kinderdiabetes: Diabetespoli (volwassenen)
Gezamenlijke afspraken met arts en verpleegkundige. Geen gezamenlijke afspraken met arts en diabetesverpleegkundige op hetzelfde moment.
Volgens weet en doe doelen. Eigen verantwoordelijkheid
4 x per jaar kinderarts samen met kinderdiabetesverpleegkundige

1 x per jaar diëtiste

1 x per jaar psycholoog.

Je hebt 1 x  per jaar een jaarcontrole bij de internist en 3 x  een kwartaalcontrole door de diabetesverpleegkundige. Diëtiste en psycholoog alleen op aanvraag.
Bij kinderen tot 12 jaar wordt het HbA1c direct voor het spreekuur op de polikliniek bepaald. Vanaf de middelbare school door een HbA1c envelop. Voorafgaande aan de afspraken moet je je lab laten bepalen.
Iedere hulpverlener heeft een half uur de tijd voor je. De internist heeft 10 minuten de tijd voor je. De diabetesverpleegkundige heeft een half uur tot 45 minuten de tijd voor je.
Bezoek oogarts en urinecontrole wordt jaarlijks gedaan.

Labcontrole 2-jaarlijks.

Voor de jaarcontrole bij de internist heb je mogelijk een oogarts bezocht. Oogarts afhankelijk van bevindingen om de 1,2 of 3 jaar.
Oproep voor een kwartaalcontrole gaat via de afspraken centrale van Adrz en worden schriftelijk bevestigd. Voor de controle bij de internist kom je op de wachtlijst en de afspraak + lab worden toegestuurd.

De diabetesverpleegkundige spreekt met jou de vervolgcontrole af.

De kinderarts bespreekt hoe het met je gaat, de lab uitslagen, je groei en nieuwe ontwikkelingen.
De doktersassistente van de kinderpoli meet vooraf de bloeddruk en gewicht en eventueel je HbA1c.
De internist bespreekt hoe het met je gaat, de lab uitslagen en meet je bloeddruk en je gewicht.
Voetencontrole alleen als daar aanleiding toe is en is onderdeel van de 2e transitieafspraak. De diabetesverpleegkundige doet 1 x per jaar een voetencontrole.
Maandelijkse upload bloedglucosemeter, sensor en/of pomp, mail contact met kinderdiabetesverpleegkundige en altijd 3 werkdagen voorafgaand aan een poliafspraak. Voorafgaand aan een afspraak met de diabetesverpleegkundige wordt verwacht dat je de pomp en/of FSL upload en dag curves meeneemt.
Pompgarantie verloopt na 4 jaar.

Bespreek met kinderdiabetesteam naar nieuwe mogelijkheden en evt. proef lopen.

Pompgarantie verloopt na 4 jaar. Aanvragen nieuwe pomp op tijd doorgeven aan de diabetesverpleegkundige.
Je krijgt nieuwe vervolgafspraak toegestuurd als je niet naar je afspraak bent gekomen. Er volgt geen vervolgafspraak als je niet op de polikliniek bij de arts bent geweest. De diabetesverpleegkundige zoekt contact bij niet verschijnen.
Je wordt bij je voornaam genoemd. Je wordt in eerste instantie aangesproken met meneer of mevrouw en bij je achternaam genoemd.
Het kinderdiabetesteam is bij problemen 24 uur per dag direct bereikbaar via het spoednummer
088 125 42 15
Bij problemen is er tijdens kantoortijden telefonische begeleiding door het diabetesteam, buiten kantoortijden kun je contact opnemen met de huisartsenpost. De huisarts kan altijd overleggen met dienstdoende internist.

 

Heb je een insulinepomp bellen met ADRZ en vragen naar de dienstdoende internist via receptie en niet via de HAP!

 

Verzekering: diabeteshulpmiddelen 100%

Vergoeding.

 

 

 

Vanaf 18 jaar: eigen risico en andere regels t.a.v.

machtigingen en vergoedingen.

 

Contact

Mocht je nog vragen hebben over de inhoud van de folder of heb je een andere vraag, stel deze dan gerust aan de (kinder-)diabetesverpleegkundige.

Polikliniek Kindergeneeskunde
Je kan mailen naar kinderdiabetes@adrz.nl of bellen 088 125 42 15 van 8.30-17.00 uur.

Meer informatie is te vinden op de website van Adrz: Adrz – Aandachtsgebieden Kindergeneeskunde

Polikliniek Diabeteszorg
Je kan mailen (met je naam en geboortedatum) naar diabetespoli@adrz.nl of telefonisch contact opnemen tijdens het telefonische spreekuur van maandag t/m vrijdag van 9.00-10.00 met 088 125 46 95.

Meer informatie is te vinden op de website van Adrz: Adrz – Diabetespoli

Informatie over de transitie naar volwassenheid met een chronische aandoening
Op www.opeigenbenen.nu en www.opeigenbenen.vooruit vind je informatie voor jongeren met een chronische aandoening die een transitie (overgang) doormaken naar volwassenheid op verschillende thema’s zoals: Ik, Zorg, Relaties, Studie, Werk, Wonen, Vervoer, Vrije tijd, Sport en Ouders.