Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over nucleoplasty. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

In te vullen door behandelaar

Wel/niet stoppen met bloedverdunners:
□ Ja, stoppen met de bloedverdunners _________ dagen
voor de behandeldatum.
□ Nee, hoeft niet gestopt te worden.
□ Niet van toepassing.

Algemene informatie

U heeft last van lage rugpijn met uitstraling naar één of beide benen of van uw nek en of armen. In overleg met uw pijnarts is daarom besloten een nucleoplasty uit te voeren. Bij nucleoplasty wordt de druk in de tussenwervelschijf verlaagd. Dit vermindert de druk op een zenuw in de rug, wat mogelijk uw pijn veroorzaakt. Ook worden ontstekingsachtige stoffen die lekken uit de tussenwervelschijf geneutraliseerd, doordat de aanmaak vermindert. De behandeling levert doorgaans goede resultaten op. Het is een veilige methode waarbij er geen omliggend weefsel wordt aangetast. Ook zult u nauwelijks littekenweefsel ervan overhouden.

Voorbereiding behandeling

  • Tijdens de behandeling mag u geen volle maag hebben. U kunt om 7.00 uur licht ontbijten (beschuit met een kopje thee). Daarna moet u nuchter blijven.
  • De medicijnen die u gewend bent te gebruiken, mag u gewoon innemen met een klein slokje water.
  • Tijdens een nucleoplasty wordt gebruikgemaakt van röntgenstralen. Bent u zwanger of heeft u het vermoeden zwanger te zijn? Dan is het belangrijk dat u dit doorgeeft aan uw pijnartsm; de behandeling kan dan niet doorgaan.
  • Als u bloedverdunners gebruikt, vermeldt u dit dan voor de behandeling aan uw pijnarts, zodat deze kan aangeven of en wanneer u hiermee moet stoppen en wanneer u weer mag beginnen.
  • Patiënten met suikerziekte die behandeld worden met insuline of tabletten merken soms dat hun bloedsuikerspiegel gedurende enkele dagen of weken verhoogd is. Pas uw behandeling hierop aan, eventueel in overleg met uw huisarts of diabetesverpleegkundige.
  • Heeft u een allergie voor jodium, andere ontsmettingsmiddelen, pleisters of contrastverdovingsmiddelen? Meldt u dit dan voor uw behandeling.
  • U mag op dag van behandeling niet zelf een autorijden of fietsen. Wij raden u aan om te vragen of een familielid of kennis u brengt en haalt.
  • Als u ziek bent op de dag van de behandeling vragen wij u om contact op te nemen met de polikliniek Pijngeneeskunde.

Verloop behandeling

De behandeling gebeurt op de poliklinische operatiekamer, omdat het belangrijk is om steriel te werken. U gaat niet onder narcose. Dit is omdat de
pijnarts van u wil weten of en waar u pijn voelt. Voor de ingreep wordt een infuusnaaldje aangebracht. Via dit naaldje krijgt u antibiotica om het risico op infecties te verkleinen. Tijdens de ingreep wordt gezorgd voor een
roesje en pijnstillers. Uw ademhaling en bloeddruk wordt tijdens de behandeling steeds gecontroleerd. Tijdens de behandeling ligt u bij rug- en beenklachten op uw buik. Bij nek- of armklachten ligt u op uw rug. De
pijnarts brengt een naald in de kern van de tussenwervelschijf. De prikplaats wordt plaatselijk verdoofd, zodat u weinig voelt van het aanprikken. Als de
verdoving voldoende werkt, brengt de pijnarts de elektrode in. Met een röntgenapparaat kijkt hij of deze op de juiste plaats zit, waarna de feitelijke behandeling volgt.

De behandeling duurt twintig tot dertig minuten.

Resultaat

Het resultaat van de behandeling is verschillend. Soms merkt u al vrij snel dat het beter gaat met uw pijnklachten. Het kan ook pas na enkele weken zijn. Het is zelden nodig dat de behandeling herhaald moet worden. Soms is wel een aanvullende behandeling nodig.

Bijwerkingen

  • Er kan napijn optreden aan het wondje bij uw rug. Hiervoor kunt u een pijnstiller nemen (bijvoorbeeld paracetamol).
  • Na de behandeling kunt u een doof gevoel en wat minder kracht in uw benen hebben. Dit moet de volgende dag weer over zijn. Zo niet, dan neemt u contact op met de polikliniek Pijngeneeskunde.
  • Ernstige complicaties of bijwerkingen komen zelden voor. Een ernstige complicatie is een ontsteking van de tussenwervelschijf.

Nazorg

  • Na de behandeling gaat u naar de dagopnameafdeling. Daar wordt u nog onder controle gehouden. De pijnarts bepaalt of u na de behandeling nog enkele uren of misschien een nacht moet blijven. U krijgt een vervolgafspraak voor over zes tot acht weken mee.
  • Na de behandeling krijgt u informatie mee naar huis waarin staat wat u wel en niet mag doen. Lees deze aandachtig door.
  • Het kleine wondje aan uw rug geneest vanzelf. De eerste drie dagen mag u niet in bad, wel douchen.
  • Eenmaal thuis mag u in principe alles weer doen wat u gewend bent. Mocht u pijnklachten voelen, dan is dit een waarschuwing om het rustiger aan te doen.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de polikliniek van Pijngeneeskunde via 088 125 48 18. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 16.30 uur. Buiten werktijden kunt u bellen naar de receptie van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.