Deze folder geeft u informatie over nucleoplasty. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Algemene informatie

U heeft last van lage rugpijn met uitstraling naar één of beide benen of van uw nek en of armen. In overleg met uw pijnarts is daarom besloten een nucleoplasty uit te voeren. Bij nucleoplasty wordt de druk in de tussenwervelschijf verlaagd. Dit vermindert de druk op een zenuw in de rug, wat mogelijk uw pijn veroorzaakt. Ook worden ontstekingsachtige stoffen die lekken uit de tussenwervelschijf geneutraliseerd, doordat de aanmaak vermindert. De behandeling levert doorgaans goede resultaten op. Het is een veilige methode waarbij er geen omliggend weefsel wordt aangetast. Ook zult u nauwelijks littekenweefsel ervan overhouden.

Verloop behandeling

De behandeling gebeurt op de poliklinische operatiekamer, omdat het belangrijk is om steriel te werken. U gaat niet onder narcose. Dit is omdat de pijnarts van u wil weten of en waar u pijn voelt. Voor de ingreep wordt een infuusnaaldje aangebracht. Via dit naaldje krijgt u antibiotica om het risico op infecties te verkleinen. Tijdens de ingreep wordt gezorgd voor een roesje en pijnstillers. Uw ademhaling en bloeddruk wordt tijdens de behandeling steeds gecontroleerd.

Tijdens de behandeling ligt u bij rug- en beenklachten op uw buik. Bij nek- of armklachten ligt u op uw rug. De pijnarts brengt een naald in de kern van de tussenwervelschijf. De prikplaats wordt plaatselijk verdoofd, zodat u weinig voelt van het aanprikken. Als de verdoving voldoende werkt, brengt de pijnarts de elektrode in. Met een röntgenapparaat kijkt hij of deze op de juiste plaats zit, waarna de feitelijke behandeling volgt.

De behandeling duurt 20 tot 30 minuten.