Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

Casemanagers palliatieve zorg

De casemanagers palliatieve zorg zijn Annette Titiheru en Annelieke Back. Zij begeleiden palliatieve patiënten die in Adrz onder behandeling zijn, werken nauw samen met de artsen binnen het palliatieve team en zien erop toe dat afspraken goed op elkaar zijn afgestemd. Annette en/of Annelieke werken van dinsdag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur en zijn bereikbaar op 06 83 28 97 60. Als u haar niet kunt bereiken, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Oncologie via 088 125 4457.

ESMO-accreditatie oncologische palliatieve zorg

De ESMO accreditatie is een internationale erkenning en geeft aan dat Adrz voldoet aan strenge eisen voor kwalitatief goede palliatieve zorg bij kanker. De ESMO is de Europese vereniging van Medische Oncologie. Het certificaat is aan ons ziekenhuis toegekend omdat deze vereniging van mening is dat wij uitstekende Palliatieve zorg leveren. Binnen Palliatieve zorg wordt er alles gedaan om zorg en begeleiding in de laatste levensfase van een patiënt te waarborgen op basis van de wensen van de desbetreffende patiënt.

 

Handige websites palliatieve zorg

Wilt u meer lezen over palliatieve zorg en het bespreekbaar maken van uw levenseinde. Bekijk dan de folder Spreek op tijd over uw levenseinde van de KNMG. Deze folder is een handreiking om met de dokter te praten over grenzen, wensen en verwachtingen rond uw levenseinde. Het is niet gemakkelijk om over de laatste fase van het leven te praten, maar het is wel belangrijk. Op de websites Uitbehandeldmaarnietuitgepraat en Ikwilmetjepraten leest u meer over hoe u de laatste fase van uw leven bespreekbaar kunt maken. Op de website van Over Palliatieve Zorg is meer informatie te lezen voor zowel patiënt als zorgverlener. In de onderstaande folders vindt u nog meer informatie die u kan helpen in deze periode:

Handige websites palliatieve zorg

Corina Teunissen Dams

Woonplaats: Kapelle
Ambtelijk secretaris (sinds 2024)

Contact met Diagnovum

Regiocoördinator Max van de Velde

T: 06 25 73 25 47
E: mvandevelde@diagnovum.nl
Bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag

Klantcontact Centrum Diagnovum

T: 088 007 54 02
E: info@diagnovum.nl
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag 8.00 -17.30 uur

Voordeel samenwerking

De samenwerking tussen Diagnovum en Adrz zorgt ervoor dat bijvoorbeeld het Klinisch Chemisch Lab zich kan richten op haar kerntaken. Een ander voordeel is dat de informatie die uit de afgenomen monsters door Diagnovum komt, na analyse in het lab automatisch wordt opgenomen in het elektronisch patiëntdossier. “Als die patiënt dan bij ons in het ziekenhuis komt, is alle nodige informatie direct beschikbaar”, aldus Annemarieke Loot, klinisch chemicus bij Adrz.

Lees het volledige interview met Annemarieke.

Wie is Diagnovum?

Diagnovum is een onafhankelijk partner voor diagnostische zorg in de buurt. In steeds meer regio’s. Met ruim 155 priklocaties in West- en Midden-Brabant en Zeeland neemt ze jaarlijks zo’n 330.000 bloedafnames af voor huisartsen en specialisten. Ze werkt hierbij intensief samen met ziekenhuizen en laboratoria in West- en Midden-Brabant en Zeeland. Diagnovum ontzorgt huisartsen met een breed pakket aan ondersteunende diensten, waardoor ze meer tijd hebben voor de directe patiëntenzorg. Ze faciliteert, verbindt, denkt mee, deelt kennis en stroomlijnt informatie tussen huisartsen, andere eerstelijns aanvragers, specialisten en Diagnovum. Zo versterkt ze de lokale zorgketen en voorkomt ze onnodig hoge kosten door fouten of dubbeldiagnostiek. Bij Diagnovum zijn ruim 200 medewerkers werkzaam.

Preventie voorkeurshouding

Voorkeurshouding is een probleem dat speelt bij baby’s in de eerste levens-maanden. Meteen na de geboorte draaien baby’s hun hoofd vaak naar dezelfde kant. Meestal gaat dit binnen enkele weken vanzelf over. Sommige baby’s blijven hun hoofd telkens naar één kant draaien of houden hun hoofd stil in het midden. Dit wordt een voorkeurshouding genoemd. Daardoor kan het achterhoofd aan de kant waarop hij altijd ligt platter worden. Vaak gaat dit geleidelijk weer over. Soms ook niet of niet helemaal. Ernstig is dit niet, maar het kan er minder mooi uitzien. Door de voorkeurshouding op te heffen zodra deze begint op te vallen, kan de afplatting meestal worden voorkomen of worden verminderd.

De kinderfysiotherapeut kan observeren of uw kind een voorkeurshouding heeft en u tips en adviezen geven om uw kind hier vanaf te helpen.

Prematuur geboren kinderen hebben vaak minder kracht en energie waardoor zelf hun hoofd draaien soms moeilijker gaat. Daardoor kan een voorkeurshouding sneller ontstaan.

Meer informatie leest u in de folder van de GGD.

Prikkelverwerking

De kinderfysiotherapeut van Adrz beoordeeld tijdens de verzorging, het in bad gaan en op wakkere momenten de prikkelbaarheid van het prematuur geboren kind.  Indien het kindje last heeft van de prikkels geeft de fysiotherapeut adviezen hoe de prikkels te beperken om het kindje er beter mee om te kunnen laten gaan. Bijvoorbeeld door een doekje over het kindje te doen in bad zodat het kindje begrenzing heeft. Door het toepassen van een nestje in rust of extra ondersteuning bieden bij de verzorging.

Observeren General Movements

Bij prematuur geboren baby’s observeert de kinderfysiotherapeut de General Movements. Dit is een methode om de hersenfunctie van jonge baby’s te beoordelen. De methode bestaat uit het beoordelen van de kwaliteit van spontaan gegenereerde gegeneraliseerde bewegingen (‘general movements’ (GM’s)).

  • GM’s ontstaan vroeg in de zwangerschap en blijven tot ongeveer de 4e maand na de à-termeleeftijd aanwezig.
  • Normale GM’s worden gekenmerkt door de trias; complexiteit, variatie en een vloeiend bewegingsverloop.
  • Licht afwijkende GM’s, die een lichte disfunctie van het zenuwstelsel weerspiegelen, verlopen niet vloeiend, maar rukkerig of stroef. Duidelijk afwijkende GM’s, die duiden op een ernstige disfunctie van het zenuwstelsel, worden vooral gekenmerkt door het ontbreken van bewegingscomplexiteit en -variatie: de bewegingen worden monotoon en stereotiep.
  • De kwaliteit van de GM’s heeft een duidelijke voorspellende waarde voor de ontwikkeling van het kind.

Kinderfysiotherapie bij prematuur geboren baby’s

Omdat uw kindje prematuur en/of dysmatuur is geboren, is er een kans dat de motorische ontwikkeling vertraagd of afwijkend verloopt. De kinderfysiotherapeut begeleidt u en uw kindje in het stimuleren van een zo optimaal mogelijke motorische ontwikkeling.

Wat is het verschil tussen een prematuur geboren kind en een á terme geboren kind in de motoriek?

Op het eind van de zwangerschap, vanaf ongeveer de 36e/37e week wordt het kind steeds groter en krijgt steeds minder ruimte in de baarmoeder, de armpjes en beentjes worden sterk gebogen en het ruggetje is gekromd. Als het kind rond de 40 weken geboren is, worden de armen en benen in het begin vaak niet helemaal gestrekt. Dit is normaal.

Eerder in de zwangerschap heeft het kind in de baarmoeder nog alle ruimte om te bewegen. Wanneer het prematuur wordt geboren, wordt het kind veel vroeger dan gebruikelijk blootgesteld aan de zwaartekracht. Het is moeilijk om tegen de zwaartekracht in te bewegen. Met de zwaartekracht mee bewegen is veel gemakkelijker als je nog maar weinig spierkracht hebt. Met de zwaartekracht mee bewegen betekent in dit geval vrijwel altijd strekken.

Ex-prematuren zijn meer geneigd om te strekken dan á terme geboren kinderen. Hoe ziet dit (over)strekken eruit?

  • Hoofd naar achteren duwen (in de nek leggen)
  • Schouders naar achteren trekken
  • Rug recht houden
  • Beentjes liggen recht
  • Handen in vuistjes

Veel strekken is niet goed voor de motorische ontwikkeling van een kind. Als uw kind veel strekt krijgt u adviezen om dit te voorkomen/verminderen.

Verder weten we dat prematuur geboren kinderen een grotere kans hebben op het ontwikkelen van een voorkeurshouding en sneller overprikkelt kunnen zijn. Ook hierbij kan de kinderfysiotherapeut begeleiding geven aan ouders en verpleging.

Rinus Davidse

Naam: Rinus Davidse
Woonplaats: Middelburg
Lid (sinds 2023)

 

Ons team

Neuroloog

Een neuroloog is een medisch specialist die gespecialiseerd is in ziekten van de hersenen, de zenuwen, het ruggenmerg en de spieren van de mens. Hoofdpijn, krachtverlies van een ledemaat, dubbelzien of een loopstoornis zijn voorbeelden van klachten waarmee mensen bij een neuroloog komen. De aandoeningen die door een neuroloog behandeld worden zijn onder meer een beroerte (CVA of TIA), migraine, Multiple Sclerose (MS), epilepsie, ziekte van Parkinson of een carpaal tunnel syndroom.

Wat doet de neuroloog?

Luisteren

Allereerst luistert de neuroloog naar uw verhaal; daarna stelt hij aanvullende vragen. Dit is erg belangrijk omdat het verhaal duidelijk kan maken wat er aan de hand zou kunnen zijn en wat voor verder onderzoek verricht nodig is om een diagnose te kunnen stellen.

Kijken

Met het lichamelijke onderzoek kan de neuroloog de meeste functies van de hersenen en de zenuwen testen. Tijdens het uitvoeren van het lichamelijk onderzoek kan de neuroloog hulpinstrumenten gebruiken zoals een stemvork of een reflexhamer. Daarna volgt zo nodig verder onderzoek. Met behulp van een spierzenuwonderzoek (EMG) met elektronische apparatuur kan een zenuw- of spieraandoening aangetoond worden. Een hersenfilmpje (EEG) kan epilepsie opsporen. Deze onderzoeken worden uitgevoerd op de afdeling Klinische Neuro Fysiologie (KNF). Een ruggenprik kan een zenuw- of hersenvliesontsteking aantonen. Verder kan met een scan (MRI of CT) gekeken worden of er bijvoorbeeld een rughernia óf hersentumor zit. Deze beeldvormende onderzoeken vinden plaats op de afdeling radiologie.

Behandelen

Op basis van de uitslagen van het gesprek, lichamelijk onderzoek en de eventuele andere onderzoeken kan er een diagnose gesteld worden. Na het stellen van de diagnose overlegt de neuroloog met u over de inhoud van een eventuele behandeling (bron: Neurologie.nl).

Voor verschillende aandoeningen is er een gespecialiseerd verpleegkundige of een verpleegkundig specialist met een eigen spreekuur.

Verpleegkundig specialist

De verpleegkundig specialist (VS) werkt zelfstandig en heeft veel kennis van zaken. Een VS combineert medische en verpleegkundige behandelingen. Die combinatie is fijn, want mensen worden steeds ouder, wonen langer thuis en hebben soms meer ziektes tegelijkertijd. In Nederland zijn meer dan 3000 verpleegkundig specialisten aan het werk en dat aantal groeit.

Wat doet de verpleegkundig specialist?

De bevoegdheden van de VS zijn bij wet geregeld. Voorbeelden van medische behandelingen zijn het voorschrijven van medicijnen of het verrichten van kleine ingrepen. Voorbeelden van verpleegkundige behandelingen zijn aandacht voor preventie, mensen helpen met een gezonde leefstijl of hen leren omgaan met hun chronische ziekte en coachen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. De VS kijkt niet alleen naar de ziekte, maar vooral ook naar de zieke en andere problemen die een rol spelen, zoals sociale omstandigheden en de psychische belasting van een ziekte. De behandeling gaat in overleg met de patiënt en is gericht op de kwaliteit van leven.

Regiebehandelaar

Vaak krijgt iemand zorg van verschillende zorgverleners, bijvoorbeeld van een medisch specialist, psycholoog, verpleegkundige en verpleegkundig specialist. Dan is het belangrijk dat alle zorg op elkaar is afgestemd. Vaak neemt de VS deze rol op zich. Dit wordt de regiebehandelaar genoemd. Vooral in de geestelijke gezondheidszorg komt je de VS als regiebehandelaar tegen.

Verpleegkundig specialist en arts

Een VS werkt zelfstandig, vaak samen met een arts. Dat kan in de huisartsenpraktijk zijn, maar ook in het ziekenhuis, de polikliniek, de geestelijke gezondheidszorg, in de wijk of het verpleeghuis. Bij ingewikkelde ziektes of ingrepen vragen ze een arts om mee te kijken of de zorg over te nemen (bron: Zorgmasters.nl).

Telefoonnummers Oncologie

Van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur:

Dagbehandeling Goes 088 125 45 10
Dagbehandeling Vlissingen 088 125 52 73

Buiten kantooruren, in de avond, nacht en in het weekend:

Afdeling G Oncologie 088 125 44 57
U hoeft NIET eerst de huisartsenpost te raadplegen!

Wanneer u een afspraak wilt afzeggen of verzetten, kunt u bellen met de kuurplanner:

Goes 088 125 40 71
Vlissingen 088 125 50 69

Voor leveranciers

De inkopen van Adrz worden gedaan door de afdeling Inkoop. Zij zijn verantwoordelijk voor de inkoop van goederen en diensten. De afdeling is bereikbaar via inkoop@adrz.nl.

Facturen

Op de factuur moet altijd een ordernummer, contractnummer of kostenplaats van Adrz vermeld zijn. Zonder deze gegevens kan de factuur niet verwerkt worden. Facturen graag zoveel mogelijk digitaal versturen naar fc.efactuur@adrz.nl. Wanneer dit niet mogelijk is, kan het per post verstuurd worden naar:

Admiraal de Ruyter Ziekenhuis B.V.
t.a.v. crediteurenadministratie
’s-Gravenpolderseweg 114
4462RA Goes

Herinneringen en aanmaningen kunnen gemaild worden naar de crediteurenadministratie. Zij zijn bereikbaar via fc.crediteuren@adrz.nl of telefonisch via 088 1255912 (bereikbaar tussen 08.30 en 12.00 uur).

Als het in Adrz anders loopt dan is verwacht

Een ziekenhuis heeft een openbaar karakter en is voor iedereen toegankelijk. Diefstal, vermissing of beschadiging zijn hierdoor niet altijd te voorkomen. Wij adviseren u daarom bij uw bezoek aan de polikliniek en bij opname zo min mogelijk geld, dure sieraden/kleding en andere zaken van (emotionele) waarde mee te nemen naar het ziekenhuis. Het ziekenhuis is niet aansprakelijkheid voor schade aan of verlies van dergelijke zaken.

Als er onverhoopt toch sprake is van zaakschade, vermissing of diefstal van eigendommen, dan kunt u dit melden bij de leidinggevende van de betrokken afdeling. Hij/zij zal uw melding in behandeling nemen. U kunt ook onderstaand schadeformulier invullen.

Wilt u zaakschade, een vermissing of diefstal melden? Vul dan het formulier ‘Zaakschade melden‘ in. Het is belangrijk dit formulier te laten ondertekenen door de leidinggevende van de afdeling waar uw zaakschade is ontstaan.

Renée Poelman

Naam: Renée Poelman
Woonplaats: Goes
Lid (sinds 2023)

Marc Hageman

Naam: Marc Hageman
Woonplaats: Middelburg
Secretaris, lid dagelijks bestuur (sinds 2023)

De COVID-testlocatie en uitslag coronatest

Op de testlocatie kunt u snel en veilig worden getest op een coronabesmetting.

Voor de meest actuele informatie over testen bij coronaklachten verwijzen wij u naar de volgende websites:

Janetta Kodde

Janetta Kodde
Oncologieverpleegkundige

Kristel Hoeben

Kristel Hoeben
Internist-oncoloog

Anja Kluijfhout

Anja Kluijfhout
Verpleegkundige specialist mamma-oncologie

Simone Dietvorst

Simone Dietvorst
Verpleegkundige Specialist mamma-oncologie

Marieke Walhout

Adrz - Clientenraad Marieke Walhout, Portretfoto

Marieke Walhout
Secretarieel ondersteuner

Peter Vrancken

Adrz - Clientenraad Pasfoto P.Vrancken

Peter Vrancken
Woonplaats: Vlissingen
Lid (sinds 2018)