Algemeen

Welkom op de website van de Kinderafdeling van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis! Misschien moet je binnenkort naar het ziekenhuis voor onderzoek of een operatie. Via deze website kun je alvast met de afdeling kennismaken. Onze kinderafdeling is voor kinderen van 0 tot en met 18 jaar.

 

Soms kom je voor een korte opname (dagbehandeling) en soms voor een langere opname (klinische opname). De meeste dagbehandelingen vinden plaats in Vlissingen, opnames van kinderen vinden alleen plaats in Goes.

 

Er zijn verschillende kamers

Op de kinderafdeling zijn veel verschillende kamers, onder andere de patiëntenkamers. Er is een wiegen- en couveusekamer, hier liggen de baby’s. Grotere kinderen liggen alleen of samen op een kamer. Er zijn ook isoleerkamers. Hier kom je te liggen als je bijvoorbeeld een besmetting hebt (diarree) of als je zelf beschermd moet worden tegen infecties (ontstekingen). Ook is er een behandelkamer waar je soms heen gaat als de dokter je wil onderzoeken.

 

Een voorbeeld van een babybedje, kinderledikant en een 'gewoon' bed.

 

De speelkamer (de leukste kamer op de kinderafdeling)

Als je van je kamer af mag kun je naar de speelkamer. In de speelkamer kun je allerlei activiteiten doen, zoals spelletjes, kleuren, boeken lezen, knutselen of computeren.

De speelkamer is alleen voor leuke dingen, het is verboden om in de speelkamer geprikt te worden voor bijvoorbeeld bloedonderzoek, of onderzocht te worden, of iets bij je te doen wat jij eng vindt.

 

Pijn

Misschien wordt je tijdens je opname geopereerd. Na een operatie voel je meestal pijn, maar gelukkig kunnen we daar van alles aan doen. Je kunt natuurlijk ook pijn hebben, zonder dat je geopereerd wordt, bijvoorbeeld doordat je ziek bent en pijn hebt. Of misschien ben je wel een beetje bang voor prikjes die pijn doen. Wij vinden het erg belangrijk dat jij zo min mogelijk pijn voelt en willen je graag helpen als je pijn hebt. Daarom leggen we op deze website uit, hoe we op de kinderafdeling pijn meten en bestrijden. Met pijn bedoelen we wat jij vindt dat pijn is! Pijn kan dus per persoon verschillen, want iedereen is anders.

 

Hoe kunnen we pijn dan meten?

Met een thermometer meet je of je koorts hebt, met een bloeddrukmeter kunnen we bloeddruk meten. Maar een apparaat om pijn te meten bestaat niet. Daarom werken we op de kinderafdeling met een pijnscore. Met deze pijnscore kun jij aangeven aan de verpleegkundige hoe erg de pijn is. We hebben verschillende meetinstrumenten. Deze zijn speciaal gemaakt voor een bepaalde doelgroep of leeftijd. Dus we kiezen een meetinstrument, wat bij jouw leeftijd past, wat jij kunt begrijpen. Dit kan een gezichtjesschaal zijn of het VAS-latje, of de cijfers 0 -10. 

 

 

Wanneer de score te hoog is, dan gaat de verpleegkundige hier iets aan doen, zoals bijvoorbeeld overleggen met de arts over je pijnstillers. Misschien mag je dan meer pijnstillers of andere pijnstillers. Je kunt nooit een verkeerd cijfer geven of gezichtje aanwijzen, het gaat om de pijn die jij voelt!

 

Pijnstillers, is dat alles?

Nee hoor, pijnstillers zijn een goed hulpmiddel tegen de pijn, maar je kunt zelf ook wat doen. Wanneer je niet steeds aan de pijn denkt, voel je het meestal ook minder. Daarom is het fijn als je afleiding hebt. Het kan helpen als je je goed concentreert op je ademhaling, de verpleegkundige kan je hierin begeleiden. Andere manieren zijn: bezoek dat langskomt, tv kijken, spelletjes op de Ipad, dagdromen over leuke dingen, naar de speelkamer.

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.