website
vaderKind

Samenwerkingsverband Kinderoncologie

Het ADRZ is een overeenkomst aangegaan met het Prinses Máxima Centrum over kinderoncologie. Het zogeheten shared care concept houdt in dat de complexe kinderoncologische zorg geconcentreerd wordt in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht en de minder complexe delen van de zorg dichtbij huis plaats kunnen vinden. Deze zorg in shared care ziekenhuizen, verspreid over het gehele land, vindt plaats onder regie van het Prinses Máxima Centrum.

 

Overeenkomsten

In de samenwerkingsovereenkomsten zijn afspraken vastgelegd over onder andere doorverwijzingen, behandelrichtlijnen, de inhoud van de zorg, opleiding en het waarborgen van kwaliteit en continuïteit. Met ieder ziekenhuis zijn individueel afspraken vastgelegd waardoor shared care op maat tot stand is gekomen.

 

Deelnemende ziekenhuizen

Veertien niet-academische en aan het Prinses Máxima Centrum geaffilieerde ziekenhuizen hebben inmiddels de samenwerkingovereenkomst getekend en behandelen nu samen met het Prinses Máxima Centrum kinderen met kanker.

De shared care UMC’s hebben een koepelovereenkomst getekend met het Prinses Máxima Centrum en verlenen ook al shared care zorg.

 

De geaffilieerde niet-academische ziekenhuizen zijn: Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (Goes), Amphia Ziekenhuis (Breda), Catharinaziekenhuis (Eindhoven), Deventer Ziekenhuizen, Flevo Ziekenhuis (Almere), Ziekenhuis De Gelderse Vallei (Ede), Isala (Zwolle), Medisch Centrum Leeuwarden, Medisch Spectrum Twente (Enschede), Reinier De Graaf Groep (Delft), Westfries Gasthuis (Hoorn), Jeroen Bosch Ziekenhuis (Den Bosch), VieCuri (Venlo) en St. Antonius Ziekenhuis (Nieuwegein).

 

Over het Prinses Máxima Centrum
Nog steeds overlijdt in Nederland één op de vier kinderen met kanker aan deze ziekte. Daarom namen ouders en zorgprofessionals destijds het initiatief voor één nationaal kinderoncologisch centrum: het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. In het Centrum worden hoog complexe zorg en research van alle kinderoncologie geconcentreerd. Met als missie: ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven. Nauwe samenwerking tussen zorg en research zal leiden tot meer genezing van kinderen met kanker. Het Prinses Máxima Centrum voert reeds research uit en heeft de zorg voor kinderen uit Nederland met bepaalde vormen van kanker al geconcentreerd. In 2018 wordt het geheel nieuwe centrum geopend, tegenover het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht.